Канада та Індія знову на ножах

Дипломатичне протистояння спалахнуло з новою силою через вбивство у Ванкувері. Оттава звинувачує індійські спецслужби.

Не пройшло і року

У червні минулого року у передмісті канадського міста Ванкувер на автостоянці біля сикхського храму невідомі застрелили лідера сикхів Хардіпа Сінгха Ніджара. Днями у цій кривавій історії стався новий поворот – канадська поліція оголосила про затримання трьох осіб, підозрюваних у скоєнні вбивства. Прем’єр Канади Джастін Трюдо вкотре звинуватив у причетності до цього спецслужби Індії. Нью-Делі у відповідь закинув Канаді потурання терористам та призупинив видачу віз канадським громадянам. Обмін різкими заявами свідчить про чергове загострення відносин між двома великими державами, одна з яких, – Канада, – є союзницею України. В Індії у 2023 році відбувся саміт Великої двадцятки”, який міг стати базовим для мирного процесу в Україні. Зірвав ці плани лідер Китаю Сі Цзіньпін, який не прибув до Нью-Делі. Нині він у європейському турне, від якого залежить, чи візьме китайська делегація участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії. У прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді – парламентські вибори, у ЄС також – до Європарламенту. Тож геополітичне тло для скандалу багатозначне.

Ким був загиблий

Історія відносин сикхів та офіційної влади Індії драматична, як індійське кіно. Сикхи – спільнота в Індії, яка ревно зберігає свої традиції, культуру та приблизно з 15 століття навіть має свою релігію – сикхізм. Протягом кількох століть вони боролися за незалежність від Індії, доходило до відкритих збройних зіткнень, певний час сикхи навіть мали свою державу. Красномовний факт: сикхів підозрюють у вбивстві прем’єра Індії Індіри Ганді у 1984 році, оскільки злочин скоїли особисті охоронці, набрані саме з них.
Ганді позбавили життя за те, що вона ухвалила рішення провести “зачистку” Золотого храму у головному для сикхів місті Амрітсар у штаті Пенджаб від тих, хто активно виступав за створення окремої держави Халістан.
Після вбивства Ганді Індію охопили антисикхські погроми, але згодом один із сикхів, Манмоган Сінґх, навіть був прем’єром країни протягом 10 років, з 2004 по 2014-й. Попри це сикхи активно розселялися в інших країнах, в основному, у Великобританії, США та Канаді (приблизно по 500 тисяч осіб у кожній з держав). У самій Індії сикхів нараховується понад 20 мільйонів осіб.
Загиблий Ніджар якраз був лідером сикхської громади у Канаді та активно виступав за створення Халістану – незалежної сикхської держави. З точки зору Нью-Делі, сикхи, що виступають за Халістан, є сепаратистами. За даними ВВС, канадська поліція попереджала Ніджара про те, що на нього полюють індійські спецслужби. У вересні 2023 року прем’єр Канади Джастін Трюдо оголосив про причетність до вбивства Ніджара індійських агентів, але доказів не надав.

Рука Нью-Делі?

Днями канадська поліція заявила, що затримала трьох осіб, підозрюваних у вбивстві Ніджара: Карана Брара, Камалприта Сінгха та Карантрита Сінгха. Всі троє – громадяни Індії. Суперінтентант Королівської кінної поліції Канади Мандріп Мукер заявив, що розслідуються їх зв’язки з індійським урядом.
Підстави є: загиблий був оголошений в Індії у розшук за звинуваченням у тероризмі. Тим паче, наприкінці квітня, за повідомленням The Washington Post, Білий дім висловив занепокоєння тим, яку роль можуть відігравати індійські спецслужби у вбивстві в Канаді та у самих США, де у листопаді 2023 року викрили змову проти тамтешнього сикха Гурпатванта Сінгха Паннуна.
За даними видання, офіцер індійської спецслужби причетний як до вбивства у Канаді, так і до планування вбивства у США.

Інтрига навколо виборів

Паннун критикує чинного прем’єра Індії Нарендру Моді, а влада активно “розігрує сикхську карту”.
У квітні 2024 року на передвиборчому мітингу Моді спростував натяки на причетність індійських спецслужб до зазіхання на життя сикхів за кордоном і заявив: “Це нова Індія підходить у ваш дім, щоб убити вас… Моя Індія…вбиває терористів на їхній території”.
Можливо, саме тому офіційний Нью-Делі болісно реагує на звинувачення. У вересні 2023 року Індія подала запит Канаді щоби та відкликала більш ніж 40 своїх дипломатів. У відповідь на статтю The Washington Post МЗС Індії назвало викладені у ній звинувачення “безпідставними та необґрунтованими”. Однак представниця Білого дому Карін Жан-П’єр зазначила – це не знімає занепокоєності.
Достатньо було іскри, щоб спалахнув скандал. Новини по справі Ніджара, схоже, і стали такою іскрою.

Розпалені емоції

Якщо на американські натяки Нью-Делі реагував стримано, то на канадські дав волю емоціям. Зокрема, міністр закордонних справ Індії Субрахман’ям Джайшанкар заявив, що Канада є “найбільшою проблемою” уряду, коли йдеться про “сикхський сепаратизм”, бо надає йому притулок. Різко висловився представник МЗС Індії Ранджир Джайсвал. Канада, за його версією, створює “політичний простір для екстремізму та насилля”. Джастін Трюдо заявив – у країні верховенство закону, ось і все. Кожен може висловлювати свої думки та не повинен через це боятися за своє життя.
Чинний прем’єр Індії Нарендра Моді будує свою політику на активному індуїзмі, який виражається у погрозах мусульманським та іншим меншинам, розповів екс-прем’єр Індії Юджал Досангх. За даними західних журналістів, звинувачення у причетності індійських спецслужб до полювання на сикхів за кордоном боляче б’ють по одному з найближчих соратників Моді, раднику з нацбезпеки Аджіпу Дювалю.

Відгукнеться в Україні?

Але, хоча дипломатична напруга між двома країнами є значною, ймовірність того, що вона переросте у відкритий конфлікт, вкрай низька, вважає політичний аналітик Дмитро Франчук. На його думку, обидві країни є членами Співдружності націй, мають тісні економічні зв’язки та жодна з них не зацікавлена в погіршенні своїх стосунків з іншими країнами, особливо з такими потужними державами, як США та Китай. Тому це може бути політична гра, з одного боку, на виборах в Індії, з іншого, на візиті очільника КНР Сі Цзіньпіна до ЄС, припускає експерт.
“Скандал відтягне увагу від зростання політичної ваги Китаю на шпигунський сюжет, водночас мобілізує націоналістів-прибічників Моді в Індії, хоча є ризик, що й відштовхне, бо деякі індійці можуть розцінити дії уряду як відволікання від більш нагальних проблем, таких як бідність та безробіття. Для України цей конфлікт може мати непрямі наслідки через зміну геополітичного балансу: Канада є партнером України у протистоянні РФ, ускладнення стосунків з Індією не сприятимуть ослабленню та розколу в таборі потенційних партнерів країни-агресорки”, – переконаний Дмитро Франчук.

Read Previous

Зеленський розповів подробиці розмови з Дудою і ще низкою лідерів

Read Next

Саміт миру: Зеленський сказав про завдання

Most Popular