Шість видів: у Міноборони пояснили, які є додаткові виплати для військових

В Україні зараз існує шість видів додаткової винагороди для військовослужбовців.

Перший вид – виплата додаткової винагороди у розмірі 100 тис. грн на місяць військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь у бойових діях, або забезпечують здійснення заходів з національної безпеки й оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо у районах їх ведення, зокрема на тимчасово окупованій території. Про це сказала заступниця міністра оборони України Наталія Калмикова в інтерв’ю “Укрінформу”.

“Також така виплата зберігається для сімей полонених, зниклих безвісти та за час лікування після отримання поранень, травм, контузій пов’язаних із захистом Батьківщини”, – повідомила вона.

Другий вид – це додаткова винагорода у розмірі 50 тис. грн для військових, які виконують бойові завдання у складі органу військового управління, штабу угруповання військ або штабу тактичної групи до пункту управління оперативно-стратегічного угруповання військ.

“При цьому це можливо поза районами ведення бойових дій, якщо такий пункт здійснює оперативне управління військовими частинами та підрозділами, що ведуть бойові дії на лінії бойового зіткнення на відстані виконання бойових завдань підрозділу першого ешелону оборони або наступу до батальйону включно. Перелік таких органів військового управління затверджується головнокомандувачем Збройних Сил України або начальником Генерального штабу Збройних Сил України”, – пояснила Калмикова.

Є також доплата у 30 тис. грн, яку виплачують військовослужбовцям за бойові або спеціальні завдання згідно з бойовими наказами. Це стосується:

військовослужбовців, які діють у складі угруповань військ Сил оборони держави, резерву головнокомандувача ЗСУ, розгорнутих пунктів управління Генштабу, які здійснюють управління діючими угрупованнями військ (сил),

з протиповітряного прикриття та наземної оборони об’єктів критичної інфраструктури згідно з бойовими розпорядженнями,

зі всебічного забезпечення діючих угруповань військ Сил оборони держави безпосередньо в районах ведення бойових дій згідно з бойовими логістичними розпорядженнями.

Додаткову винагороду виплачують у розрахунку на місяць пропорційно часу виконання бойових завдань. Якщо військовий пробув десять днів “на нулі”, то він отримає третину від 100 тис. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні збільшили виплати деякими категоріям військових: перелік

“Четвертий вид винагороди ввели недавно це 70 тисяч, про які я вже казала. П’ятий вид від 15 тисяч до 30 тисяч інструкторам у навчальних військових частинах. Шостий вид 2350 гривень – курсантам військових вишів”, – перерахувала вона.

Четвертий вид – це додаткова виплата для військових на передовій, яку нещодавно ввів Кабмін. Їх отримують військовослужбовці ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, ГУР, Держприкордонслужби, Служби спецзв’язку, Державної спеціальної служби транспорту, а також поліцейські. Ці гроші передбачені для захисників, які безпосередньо перебувають на лінії зіткнення з противником. Отримувати її зможуть ті, хто виконує бойові чи спеціальні завдання в першому ешелоні оборони, або наступу на відстані до ротного опорного пункту включно.

“Також на неї можуть розраховувати ті, хто виконує бойові завдання між позиціями Сил оборони України та агресора, на окупованих Росією територіях, а також на території ворога. Є нюанс: “бойові” виплачуються щомісяця, а сума виплати залежить від кількості днів, під час яких виконувалися завдання, тож щодо виплати 70 тисяч формулювання в постанові Кабміну інше: “за кожні 30 днів (сумарно обчислених) виконання таких завдань”. Тобто до конкретного місяця ця виплата не прив’язана, а виплачувати її мають тоді, коли буде сумарно 30 днів виконання завдань”, – підсумувала Калмикова.

Президент Володимир Зеленський підписав закон про посилення соціального захисту військових, поліцейських та деяких інших осіб, що передбачає передачу зарплат полонених їхнім сім’ям.

У документі передбачено збереження грошового забезпечення осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, які потрапили у полон, а також зникли безвісти за особливих обставин.

Read Previous

37-річна Ірина Федишин вагітна втретє

Read Next

Вітер зноситиме: на Київ суне потужний шторм

Most Popular