Запуск космічного корабля скасували перед запуском

NASA за 2 год до старту скасувало перший тестовий запуск пілотованого корабля Starliner компанії Boeing до Міжнародної космічної станції.

На космічному кораблі сталась проблема з клапаном випуску кисню, пише DW.

Запуск Starliner заплановували на 22:34 за місцевим часом 6 травня з космодрому на мисі Канаверал. Планувалося, що астронавти NASA Баррі Вілмор і Суніта Вільямс проведуть на МКС близько тижня.

Але сталась проблема з клапаном випуску кисню ракети-носія Atlas-V виробництва United Launch Alliance. Ця ракета мала вивести Starliner на орбіту.

Начальник NASA Білл Нельсон, коментуючи скасування запуску, заявив, що його основним пріоритетом є безпека астронавтів, і додав, що запуск здійснять тоді, “коли ми будемо готові”, не вказавши конкретної дати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: SpaceX запустив вантажний космічний корабель

“Дайте нам знати, якщо буде потрібно позичити ракету”, – написав у Twitter засновник компанії SpaceX Ілон Маск.

Boeing разом із SpaceX бере участь у програмі NASA Commercial Crew Program. Вона займається доставкою астронавтів у космос. У рамках контракту NASA Boeing отримав понад $5 млрд на розробку капсули для екіпажу, а SpaceX – $3,1 млрд. SpaceX уже виконала кілька місій з доставки астронавтів на кораблях Crew Dragon.

Це не перший раз, коли запуск корабля Starliner з астронавтами на борту відкладають. До цього апарат мав дефекти в парашутах капсули та джгутах дротів.

Американське космічне агентство NASA і компанія Northrop Grumman успішно запустили з космодрому у Вірджинії українсько-американську ракету-носій Antares з космічним кораблем Cygnus.

Головна конструкція маршової ступені ракети, не рахуючи двох російських двигунів, розроблена українським конструкторським бюро “Південне” і вироблена на заводі “Південмаш”.

Read Previous

Євробачення 2024: пряма трансляція, перелік виступів і прогнози букмекерів

Read Next

Сьогодні буде інавгурація Путіна, після цього російський уряд розпустять

Most Popular