Тільки не викидайте у смітник: що зробити з шкаралупою великодніх яєць

На Великдень традиційно українці їдять крашанки.

Але не всі знають, що робити зі шкаралупою, особливо, якщо великодні яйця освячені у церкві.

“Шкаралупи від крашанок можна дати склювати курям, щоб ті мали здорових курчат. Їх, а також кістки від поросяти, яке теж освячували на Великдень, могли закопати десь в городі. Раніше вірили, що з них виросте квітка марена чи маруна, яка вважалась сильним оберегом від нечистої сили. А ще вірили, що великодньою крашанкою можна загасити пожежу”, – розповіла РБК-Україна кандидатка історичних наук та етнологиня Інституту народознавства НАН України Анастасія Кривенко.

Також у давнину багато людей зберігали шкаралупи від освячених яєць разом із крихтами від паски, їх тримали на покутті біля образів.

“Як були якісь небезпеки чи хвороби, крихти паски їли, ними обсипали хату, або згодовували корові, щоб та була здорова і її відьма не чіпалася”, – пояснила науковиця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити з великодніми крашанками, якщо не встигли вчасно з’їсти: головні правила зберігання

У давнину на Великдень шкаралупи від перших писанок також кидали у річку чи іншу водойму. Пращури вірили, що до поминального тижня вода донесе шкаралупи до покійників і вони дізнаються, що настало свято Господнього воскресіння.

Чи можна викидати шкаралупу від освячених яєць

Викидати шкаралупу від освячених яєць вважається гріхом. Хоча деякі священики наголошують, що це лише оболонка великоднього продукту, яка після освячення не стає святинею. Але якщо на писанці містять зображення святих, то такі наклейки краще спалити разом зі шкаралупою.

Також можна закопати шкаралупу у місці, де ніхто не ходить. Найкраще це зробити біля коріння фруктових дерев – так ви ще й підживите рослину, адже у шкаралупі є багато кальцію.

Шкаралупи від освячених писанок і крашанок можна промити, просушити і перетерти у порошок, яким надалі можна посипати кімнатні рослини, як добривом.

Обов’язковим атрибутом Великодня є крашанки. Є безліч способів, як пофарбувати яйця. Але як це зробити, щоб не забруднити руки та що робити, якщо така прикрість вже сталась, а відмити фарбу важко.

Gazeta.ua розповість кілька перевірених способів, коли в рукавичках фарбувати не зручно.

Read Previous

💥Разрыв! Паранойя Путина чуть не сорвала ИНАУГУРАЦИЮ! Сколько увидели ДВОЙНИКОВ?

Read Next

Троє агентів РФ готували вбивство Зеленського з Будановим

Most Popular