Що влада має зробити з РПЦ в Україні: опитування

83% українців вважають, що держава в тій чи іншій мірі має втрутитися в діяльність Московського патріархату в Україні.

Зокрема, 63% вважають, що ця церква має бути повністю забороненою. Ще 20% зараз виступають за дещо м’якший підхід, що не передбачає повної заборони, але передбачає встановлення державного контролю та нагляду. Про це йдеться в результатах опитування КМІС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Рада заборонить РПЦ в Україні: у “Слузі народу” відповіли

Водночас на думку 12% респондентів нічого не варто робити і не варто втручатися у справи церкви, а розслідувати лише окремі можливі випадки правопорушень.

За даними опитування, 82% українців не довіряють Московському патріархату в Україні, довіряють – 8%, а ще 11% не змогли визначитися зі своєю думкою.

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне опитування 20-25 квітня 2024 року серед 1220 респондентів. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України, а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Верховна Рада 19 жовтня 2023 року ухвалила в першому читанні та прийняла за основу законопроєкт про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій.

Комітет із питань гуманітарної та інформаційної політики на початку березня 2023 року рекомендував парламенту ухвалити відповідний документ у другому читанні. Народні депутати внесли до нього 1200 поправок.

Read Previous

Троє агентів РФ готували вбивство Зеленського з Будановим

Read Next

Як обрати найкращу Автоцивілку

Most Popular