Законопроєкт про відновлення країни порожній – аналітик

В Кабінеті міністрів почали розгляд напрацювань до проєкту Закону “Про засади відновлення України”. Про це повідомили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури.

Віце-прем’єр-міністр з відновлення України, він же міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков у своїх коментарях заявив, що закон враховує світовий досвід відновлення в умовах війни, і будувати в Україні будуть краще, ніж раніше. З думкою міністра не погоджуються опитані Gazeta.ua експерти.

“Закон по суті порожній. У багатьох нормах все буде вирішуватись “в порядку, встановленому Кабінетом міністрів. А Кабмін в ручному режимі дуже добре все змінює”, – каже аналітик громадської ініціативи “Голка” та експерт з питань містобудування Георгій Могильний.

Крім того, більшість експертів вважають, що законопроєкт є продовженням корупційної реформи містобудування, яку владі не вдалося впровадити скандальним законом 5655 (“Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності”). Завдяки безпрецедентному розголосу опонентам закону тоді вдалось донести, що він стосується кожного і несе загрозу всій країні. Зрештою, президент Володимир Зеленський його не підписав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві дорожчає житло: експертка назвала причину

Але потім була спроба обхідного “маневру”: протягнути скандальні норми, які, на думку експертів, сформують будівельний картель в країні, через урядову постанову. Спроба не мала успіху, через той же резонанс у суспільстві. Тепер, переконані активісти, це робиться через новий законопроєкт – про відновлення.

Про те, хто і як боровся за те, щоб відновлення країни не здійснював будівельний картель, та які сьогодні “розклади” в цій боротьбі – читайте на сайті у матеріалі “Привид 5655, або хто контролюватиме відновлення України” та в друкованій версії у черговому номері журналу “Країна” від 5 травня.

У червні 2023 року Європарламент дав критичну оцінку проєкту 5655 та закликав президента не підписувати його. Тоді рішення спробували дискредитувати представники партії “Слуга народу”, а Кубраков підтримав ці тези. У листопаді Єврокомісія опублікувала звіт “Україна 2023” з висновками щодо нашої готовності розпочати перемовини про вступ до ЄС, у якому знову рекомендувала Україні утриматися від прийняття “закону про містобудування”.

Read Previous

“У нас був секс” – порнозірка дасть свідчення у справі проти Трампа

Read Next

Коломойський хотів забрати ПриватБанк. Суд відмовив

Most Popular