У ЄС пояснили, чому досі вважають Путіна президентом

Євросоюз не відмовився визнавати Володимира Путіна “президентом” Росії, бо всі держави-члени не змогли дійти консенсусу щодо цього.

Про це сказав речник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано на брифінгу в Брюсселі, передає Gazeta.ua.

В ЄС немає повноважень визнавати чи не визнавати чиюсь владу, а традиційно таке рішення ухвалюють держави-члени.

“Звичайно, якщо 27 країн-членів одностайно кажуть, що вони не визнають легітимність представника країни, як це зробили у випадку лідера Сирії Асада чи диктатора у Білорусі Лукашенка, тоді ми можемо мати цю позицію. У випадку Росії немає загальноєвропейської позиції ЄС, погодженої 27 країнами, яка б стверджувала, що ми не бачимо Путіна легітимним представником Росії”, – пояснив Стано.

Він наголосив, що Путін управляє найбільш насильницькою та жорстокою агресією у новітній історії Європи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Коронація пахана”: у Зеленського прокоментували “інавгурацію” Путіна

ЄС висловив консенсусну позицію щодо так званих “виборів президента” в Росії у заяві від 18 березня, яку погодили 27 держав-членів. У цій заяві російські “вибори” розкритикували як такі, що проходили з численними обмеженнями, без участі реальної опозиції і проводилися у тому числі на окупованих територіях України.

“Тому повторю – позиція ЄС щодо Білорусі, Сирії та Венесуели, до прикладу, була погоджена 27 країнами-членами щодо визначення того, як ми розглядаємо тих людей, що залишились при владі. У випадку Росії немає загальноєвропейської позиції про те, чи ми визнаємо Путіна легітимним президентом”, – сказав Стано.

Він додав, що участь кількох дипломатів ЄС у так званій інавгурації Путіна у вівторок не ставить під сумнів позицію Євросоюзу щодо підтримки України.

РФ у середині березня провела псевдовибори Володимира Путіна, зокрема й на окупованій частині території України. Центрвиборчком “намалював” російському диктатору 87,28% голосів виборців. Україна та низка держав Заходу не визнали “вибори Путіна”.

7 травня в Росії відбулася інавгурація Путіна. Після цього російський уряд подав у відставку. Прем’єр Михайло Мішустін підписав розпорядження про складання повноважень уряду.

За законом, після вступу на посаду президент має розпустити старий уряд та затвердити новий.

Read Previous

Зеленський НЕ СТРИМАВ емоцій! Згадав у промові ПУТІНА. Це варто ПОЧУТИ

Read Next

У Берліні Порошенку аплодували стоячи

Most Popular