Парламент у першому читанні підтримав важливий законопроєкт щодо добровольців

Верховна Рада 9 травня ухвалила у першому читанні законопроєкт №9585 щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які беруть участь у захисті України.

За проголосували 263 депутати. Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко.

“Дуже потрібний законопроєкт. Крок назустріч добровольцям та їхнім родинам зроблено”, – зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна тимчасово відступає від виконання Конвенції з прав людини: Єврораду вже повідомили

Документом, зокрема, передбачено:

– можливість отримання дозволів на імміграцію або набуття громадянства України на підставі паспортних документів, строк дії яких закінчився, а також можливість отримання посвідок на тимчасове проживання іноземцями та особами без громадянства, залученими до захисту України у складі сил територіальної оборони або добровольчих формувань територіальної громади, урегулювати свій правовий статус перебування на території України;

– члени сім’ї осіб, які уклали контракт про проходження служби у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії України, матимуть право на отримання посвідки на тимчасове проживання;

– громадяни Російської Федерації та громадяни Республіки Білорусь, які в період з 24 лютого 2020 року набули громадянство України відповідно до Закону України “Про громадянство України” і подали зобов’язання припинити іноземне громадянство, зобов’язані будуть подати документ про припинення іноземного громадянства протягом року з дня припинення чи скасування воєнного стану, якщо строк виконання такого зобов’язання вже сплив;

– особи, які набули громадянство України під час воєнного стану і подали зобов’язання про складання іспитів з основ Конституції України, історії України та на рівень володіння державною мовою та які проходять військову службу за контрактом у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту або Національній гвардії України, матимуть право виконати взяте зобов’язання протягом двох років з дня припинення чи скасування воєнного стану.

Окрім того, розгляд та прийняття заяв про набуття громадянства України від громадян Російської Федерації припинено до спливу одного року з дня припинення або скасування воєнного стану, крім декількох випадків.

Верховна Рада 8 травня затвердила Указ президента про продовження дії воєнного стану на 90 днів. За таке рішення проголосували 339 депутатів.

Воєнний стан продовжено із 14 травня до 11 серпня 2024 року. Це вже 11-те рішення парламенту щодо продовження воєнного стану та мобілізації.

Read Previous

Розкрийте потенціал колтрекінгу з Sirius від Global Bilgi

Read Next

“Правило трьох хвилин”, яке потрібно знати всім батькам

Most Popular