Чому на поминальних обідах їдять ложками: два пояснення

В українців під час поминальних обідів є традиція користуватися під час трапези лише ложками. Ножів та вилок бути не повинно.

Є повір’я, що ці гострі предмети відганяють душу померлого. Тому усі, хто прийшов на обід, їдять страви ложками і руками.

Цьому є пояснення, хоча церква безпосередньо не забороняє використовувати інші столові прилади. Gazeta.ua розповість, чому лише ложки кладуть під час сервірування.

Пояснення езотериків

Після появи у побуті простого народу виделок їх почали асоціювати з вилами, якими користуються чорти. Крім того, виделка нібито нагадує хвіст чорта.

І хоч сам предмет увійшов у щоденний вжиток, на поминках ним усе ж воліли не користуватись, щоб не завдати шкоди душі померлого й не привернути до неї уваги нечистої сили.

Ножі стараються не використовувати на поминках через повір’я, згідно з яким душа може послизнутись на лезі й одразу провалитись у пекло. Ложка з цього погляду видається більш безпечною.

Побутове пояснення

Хоча поминки за своєю суттю є ритуалом поминання померлої людини, все ж на ділі часто під час обіду сп’янілі родичі починають обговорювати поділ спадщини або інші чутливі питання. А це часто призводить до конфліктів. Якщо під рукою в його учасників опиняться виделки чи ножі, це може закінчитись заподіянням одне одному колотих і різаних травм. Ложкою можна хіба що завдати кількох відчутних ударів.

Також етнографи пов’язують традицію використовувати під час поминальної трапези лише ложки зі стравами, які було заведено подавати на стіл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проводи-2024: коли поминаємо найрідніших

Наприклад, поминальну кутю – коливо – незручно їсти виделкою. Її роздають і споживають за допомогою ложки. Решту традиційних для поминок страв можна ламати і їсти руками, тому виделки спочатку просто не використовували через непотрібність, а потім це стало традицією і обросло різними езотеричними поясненнями.

Не тільки на обіді в день похорону не заведено використовувати виделки і ножі. На поминках на дев’ять і сорок днів, а також півроку і рік на столі можна знайти лише ложки.

Як поводитися на поминальному обіді

Поминки – це трагічне подія, тому поведінка учасників цього заходу має бути відповідною. Одягатися треба непомітно, без яскравих акцентів – підійде одяг темних і пастельних тонів.

За поминальним столом не прийнято голосно розмовляти, веселитися або сильно голосити. Слід поводитися тихо і скромно. Церква дуже негативно ставиться до алкогольних напоїв на поминках. Однак, якщо родичі все ж таки вирішили трохи випити, то робити це потрібно не цокаючись і без якихось тостів, мовчки.

Правило не цокатись келихами на поминальних обідах чи під час застілля у провідний тиждень створене не просто так. Цьому є просте пояснення, але знають його не усі.

Розповімо, чому не можна цокатись келихами та чарками в такі дні.

Read Previous

ЄС планує санкції проти Сігала – ЗМІ

Read Next

Валюта подорожчала перед вихідними – курс на 10 травня

Most Popular