Між ЄС та корупцією. Чому у Північній Македонії була безсонна ніч

8 травня у Північній Македонії обирали президента і депутатів парламенту. Без перебільшення виборці визначилися з геополітичним вибором, адже йшлося про євроінтеграцію країни.

Болгарський “спотикач”

Ключовим для країни є рух до Європи. Навколо цього будували свої передвиборчі кампанії учасники перегонів. Північна Македонія з 2020 року є членом НАТО, але з 2005 року без особливого успіху намагається наблизитися до Євросоюзу. Проти виступає сусідня Болгарія. Формально болгарська сторона вимагає визнати на конституційному рівні права болгарської меншості у Македонії. Правляча нині коаліція погодилася на умови Болгарії, та правоцентристська опозиція виступає проти того, що трактує як “капітуляцію” перед Болгарією. На користь правоцентристів той факт, що на майже 2 мільйони осіб населення Північної Македонії болгар нараховується трохи більше 3 тисяч осіб.
Свого часу євроінтеграцію цієї країни блокувала і Греція через дискусію про назву країни. Щоби догодити, Македонія у 2018 році змінила назву на “Північна Македонія”. Отже, і болгарське питання теж можна подолати.

Шлях до членства

Тому македонців дивує, чому їх країна досі тупцяє на порозі ЄС. Навколо темпів євроінтеграції будували свої передвиборчі кампанії як кандидати у президенти, так і претенденти на 120 місць у парламенті країни.
“Занадто повільно, ми не віримо вже, що це станеться”, – так висловлюються македонці про перспективи членства у Євросоюзі. Їхні євронастрої стали визначальними для виборів 8 травня, результати яких, без перебільшення, сколихнули сусідні країни. Бо протягом останніх семи років у Північній Македонії при владі лівоцентристський альянс “Соціал-демократичний союз Македонії” (СДСМ), який обіцяв вступ до Євросоюзу (хоча політично він вважається спадкоємцем компартії Македонії). Йому опонує правоцентристський консервативний партійний альянс “Внутрішня македонська революційна організація – Демократична партія за македонську національну єдність” (ВМРО-ДПМНЕ), який критикує владу за повільний рух до ЄС. Загалом, консервативна опозиція, коли була при владі, теж втрапила у скандал.

У кожного своя корупція

У 2015 році лідер тодішньої лівоцентристської опозиції Зоран Заєв оприлюднив записи телефонних переговорів низки вищих посадових осіб держави. За його даними, їх незаконно прослуховували спецслужби за наказами влади. Єврокомісія (ЄК) у своїх висновках зазначила: вступ Македонії до ЄС “переживає критично важливий етап”. ЄК не оминула увагою спроби “силового блоку” чинного на той час македонського уряду (зокрема – МВС) взяти під контроль судову гілку влади. Чинний тоді президент-правоцентрист Георге Іванов помилував усіх учасників скандалу з метою “припинити дестабілізацію”.
Та соціал-демократи, повернувшись до влади, не уникли корупції. У 2022 році країну сколихнули протести на тлі переговорів Північної Македонії з Болгарією, якраз задля прискорення вступу до ЄС (українцям ситуація знайома на прикладі відносин з Угорщиною). Наприклад, у Софії відмовляли македонській мові у самостійному статусі, натомість наполагяли, що це – діалект болгарської мови. Звісно, на широке втручання Болгарії у внутрішні справи Македонії, аж до переписування підручників з історії країни, тодішній президент Стево Пендаровські піти не міг. У справу втрутилася Франція як посередник, завдяки чому особливо гострі питання між Македонією та Болгарією було знято. Парламент країни схвалив конституційний статус македонської меншості та інші поступки Болгарії, як от визнання болгарських коренів мови та нації македонців, в обмін на зняття блокади євроінтеграції Македонії. Рядові македонці, не втаємничені у тонкощі високої політики, зустріли таке рішення гостро: мітинги, інші вияви незадоволення. Тексти документів про ці рішення та угода з Грецією про перейменування країни символічно спалювалися протестувальниками у Македонії. На додачу, у 2022 році та ж ЄК у річному звіті визнала – корупція у країні “ще доволі розповсюджена”. Це ще м’яко сказано: амбасадорка США Анджела Атгелєр говорила про “епідемію корупції, котра має місце у кожному секторі, у кожній організації”.

Матч-реванш

На критиці угоди з Болгарією, а також на обуренні корупцією стрімко набирала підтримку правоцентристська опозиція (ВМРО-ДПМНЕ). Ще у 2019 році на президентських виборах вона вивела свою кандидатуру, Гордану Сільяновську-Давкову, професорку права, але вона програла чинному президенту Стево Пендаровські. На президентських перегонах 2024 року, які за набором основних конкурентів повторили попередні (отже, стали матчем-реваншем), Гордана перемогла Стево з розгромним відривом у 30%, зібравши понад 64% голосів.

На парламентських виборах соціал-демократи програли з не менш розгромними показниками: 17% проти більш ніж 42% консервативної опозиції. Вже колишня правляча політична сила ледь не була посунута на третє місце партією албанської спільноти DUI. Але розгром настільки очевидний, що Стево Пендаровські визнав поразку: “Результати зрозумілі, але моя совість чиста. Хочу привітати переможців та побажати їм успішної роботи”. Лідер СДСМ Димітар Ковачевські визнав результати виборів ударом по партії, що може мати наслідком кардинальні реформи у політичній силі.
Переможці не приховують – до роботи готові! “Чи є більша зміна, ніж обрання жінки на таку посаду? – написала Гордана Сильяновська-Давкова. – Я підтримаю жінок у цьому великому просуванні шляхом реформ”. Лідер ВМРО-ДПМНЕ Христіян Міцкоскі у ніч підрахунку голосів, коли стали відомі результати, заявив: “Македонія перемогла! Історична перемога народу”.

Злива, гроза та оновлення

Коли у Північній Македонії підрахували більшість голосів і стали зрозумілі результати перегонів, над Скоп’є гриміло, місто залила сильна злива і навіть були перебої з електроенергією. Тож консерватори прийшли до влади буквально з блискавицями. До роботи приступили відразу: на порядку денному – формування коаліції, яке, за деякими даними, буде непростим. Правоцентристи отримали приблизно 58 зі 120 місць у парламенті. Цього недостатньо для ухвали рішень.
Передвиборчі обіцянки ВМРО-ДПМНЕ дають можливість соціал-демократам вже кепкувати, мовляв, ми подивимося, як ви просунете країну до ЄС. Адже особисто Христіян Міцкоскі відмовився визнавати угоду з Грецією про назву країни (“Північна Македонія”) та попередні домовленості з Болгарією. Схоже, на боротьбі з експансією останньої переможці побудують свою політику, принаймні, у перші місяці. Утім, основним акцентом Міцкоскі у своїй риториці зробив боротьбу з корупцією: “Ніхто не уникне покарання”.

Сусіди не сплять

Ревізія угод з Грецією та з Болгарією викликає занепокоєння у країн-членів ЄС. Адже Болгарія вже зреагувала на результати виборів. “Дуже скоро стане зрозуміло, чи хоче ця країна (Північна Македонія, – Gazeta.ua) рухатися у бік Європи”, – заявив президент країни Румен Радєв. При цьому він особливо наголосив на необхідності внести поправки до Конституції Македонії про права македонських болгар та припинити “розпалювання ненависті”, котре, на його думку, мало місце під час передвиборчої кампанії.
Гордана Сільяновська-Давкова у відповідь натякнула: “Я не вірю, що використання вето (Болгарії на вступ Македонії до ЄС, – Gazeta.ua) конструктивно сприяє зміцненню добрих відносин”.

Президентка Північної Македонії вже змалювала контури свого правління: “Мої шляхи ведуть спочатку на Балкани. Звісно, і Брюссель не осторонь”. Отже, вона хоче зберегти поліетнічний підхід, як і її попередник, але з акцентом на зміцненню добросусідства на Балканах.

Страхи переможених

Димітар Ковачевські застеріг, що країна ризикує втратити шанс, “ми можемо втратити ще десять років” та “піддати загрозі, яку нині ніхто з нас поки що не розуміє, нашу державу”. Цим соціал-демократ з табору переможених на цих виборах туманно натякнув на загрозу державності Північної Македонії.
Отже, тріумфатори у Північній Македонії отримали в якості опозиції лівоцентристів, котрі вже висловили основні тези своєї майбутньої кампанії. Таким чином, у політикумі очікується достатньо гостра боротьба, котра, утім, цілком може сприяти як подоланню корупції, так і євроінтеграції країни. Адже той, хто підписуватиме угоду про членство Північної Македонії в ЄС, дістане карт-бланш на багато років наперед.

Read Previous

Сьогодні пройдуть матчі-відповіді півфіналів Ліги Європи та Ліги конференцій

Read Next

Президентка Європарламенту сказала, коли почнуться переговори щодо вступу України у ЄС

Most Popular