День Європи. Несподівані гості в Україні

Президентка Європарламенту та міністерка з Німеччини приїхали до Києва з амбітними планами. Головні події дня зібрала Gazeta.ua.

Імпульс розвитку

9 травня в Україні вдруге відзначається День Європи. Першою до української столиці приїхала федеральна міністерка розвитку Німеччини Свенья Шульце. Візит не був анонсованим. “Люди тут відновлюють свою країну кожного дня , не здаються, – зазначила гостя. – Дуже важливо, щоб була підтримка не лише ВПК, але й цивільного розвитку… Лікарі й енергетики не менш важливі за танки”.

Німецькі ЗМІ розповіли, що візит мав на меті підготувати Берлінську конференцію з відновлення, яка відбудеться 11-12 травня 2024 року. На заході очікується понад півтори тисячі учасників. Якщо судити за перебуванням Свеньї Шульце у Києві, акцент робитиметься на співпраці німецьких земель (федеральних суб’єктів) із регіонами та конкретними населеними пунктами України. З цією метою міністерка взяла участь у Міжнародній конференції міст і регіонів. Від слів гостя відразу перейшла до справ. Мер Фрайбурга (міста-побратима Львова) Мартін Хорн, що супроводжував гостю, обговорив таку співпрацю з Київським міським головою Віталієм Кличком та низкою посадовців і політиків країни.

Був, та загув

З іншого боку, якби пані Шульце не супроводжував пан мер, поїздка вийшла б далеко не святковою. Гостя їхала до Києва задля розмови з міністром інфраструктури Олександром Кубраковим. Коли доїхала, то їй повідомили: Верховна Рада відправила Кубракова у відставку. Сам він у соцмережі заявив, що його про це не попереджали ані прем’єр Денис Шмигаль, ані лідери фракції “Слуга народу”. За даними народного депутата Олексія Гончаренка, Кубракова не запросили і на засідання профільного комітету, де він мав звітувати про свою роботу. Але попереднього пленарного тижня посадовцю закидали провину за пошкодження ТЕС від ворожих обстрілів, бо кошти на їх захист були виділені з держбюджету та надані партнерами. Кубраков раніше запевняв, що боятися нічого. Нині “Укренерго” другий день поспіль анонсує “блекаути”, а промислові споживачі вже отримують електроенергію за графіками. Перепризначення Кубракова на іншу посаду 9 травня, попри очікування, не сталося. Народний депутат Ярослав Железняк з посиланням на свої джерела пише, що без крісла екс-міністр не залишиться, але це станеться тільки тоді, коли “розділять міністерство” (у рамках реформи Кабміну).

“Голуб миру” та енергетика

Щоправда, німецькі джерела повідомляють: Кубраков і Шульце таки мали недовгу зустріч, під час якої та висловила здивування і щирий жаль, бо “ми спільно просували багато проєктів”. Ексміністр презентував гості прикрасу з голубом миру.
Але змістовні розмови вона цього дня вела з міністром енергетики Германом Галущенком. Відбулося підписання контрактів на 45 мільйонів євро для відновлення пошкодженої електромережі. “Україна зможе пережити війну та впоратися з відновленням тільки за наявності функціонального електропостачання”, – заявила Свенья Шульце.
Кошти будуть спрямовані на посилення стійкості енергосистеми та на будівництво нової високовольтної лінії в західному регіоні, на відновлення енергетичних об’єктів у центральному регіоні, на закупівлю автотрансформаторів, пояснив голова “Укренерго” Володимир Кудрицький.

Чекаємо червня

Головний подарунок до Дня Європи привезла в Україну президентка Європарламенту Роберта Мецола.
“З оптимізмом очікую, що переговорна рамка буде ухвалена країнами-членами ЄС у червні. Європарламент усіма можливими способами допомагатиме Україні рухатися європейським шляхом”, – заявила вона у ході спільної пресконференції з Володимиром Зеленським. Тобто, переговори про членство нашої країни у ЄС розпочнуться у червні поточного року. “Українці зробили європейський вибір. А європейці – український”, – заявила президентка Європарламенту під час свого виступу у Верховній Раді.
Президент Володимир Зеленський відразу окреслив пріоритети: не лише Україну, але й Білорусь треба брати до Європи, бо “це не лише Балкани, але й Молдова. І буде обов’язково день Європи для Грузії, для Білорусі”. Вислів був широко розтиражований білоруськими ЗМІ, хоча там зауважили – у переліку він не згадав Туреччину.
А висока гостя Роберта Мецола отримала орден “За заслуги” І ступеня – і недарма. Як написав у соцмережі народний депутат Ростислав Павленко, “красиві фрази, сказані нею раніше, перетворювалися на конкретні рішення”. Утім, деякі депутати зробити “некрасиво” – сектор однієї з фракцій парламенту був напівпорожній, коли Мецола зверталася з трибуни для виступів.

“Буде складно”, але “ми разом”

А от на Міжнародному саміті міст і регіонів порожніх стільців не було. Представник Програми розвитку ООН в Україні Яко Сільє та перша віце-прем’єрка України Юлія Свириденко підписали Меморандум про співпрацю, який, очікує міністерка “перетвориться на конкретні проєкти для посилення стійкості місцевих громад”.
Як і Свенья Шульце, Роберта Мецола наголосила, що співпраця громад буде ключовою. А шлях України до Європи, за її словами, – “складним, багато в чому унікальним, бо треба враховувати невідкладність відбудови української інфраструктури, економіки”.
Будувати будемо спільно, запевнила Роберта Мецола. Гроші на це вже знайдено: напередодні посли країн-членів ЄС досягли згоди про передачу Україні доходів від “заморожених” активів країни-агресорки.

Отже, другий День Європи для України пройшов у робочому ритмі. На суб’єктивний погляд, європейські гості привезли до Києва не просто гарні фрази, а й кошти та проєкти відновлення.

Read Previous

Спікер Джонсон висловився про погрози Байдена у бік Ізраїлю

Read Next

⚡️Увага! ЗЕЛЕНСЬКИЙ зробив термінову заяву. От, що НАЗРІВАЄ у війні | Головне від ЖДАНОВА 09.05

Most Popular