Світовий банк суттєво погіршив прогноз зростання ВВП України у 2021–2023 роках

Світовий банк погіршив свою оцінку зростання української економіки на наступні два роки, порівнюючи з попереднім жовтневим прогнозом. Водночас також погіршилися очікування установи щодо зростання ВВП України минулого року.

Як зазначається у січневому огляді «Перспективи світової економіки» на сайті Світового банку, там погіршили прогнози зростання українського ВВП у 2021-2023 роках через напруженість та можливу ескалацію конфлікту в Україні.

«Пригнічену перспективу, особливо щодо зростання приватних інвестицій, відображає поточна геополітична напруженість в Україні…», — йдеться в звіті.

За їх даними, ескалація конфлікту в Україні може призвести також і до додаткових санкцій в регіоні, тиску на фінансовий ринок тощо.

«Посилення геополітичної напруженості, що, можливо, супроводжується додатковими санкціями та призводить до додаткового тиску на фінансовий ринок, залишається ключовим негативним ризиком в Східно-Центральній Європі. Регіон може бути дестабілізований через ескалацію конфлікту в Україні…», — підкреслюють в СБ.

Так, у поточному прогнозі там очікують зростання української економіки у 2021 році на рівні 3,4%. Оновлений показник на 0,4 відсоткового пункту менший, за озвучений прогноз у жовтні (3,8%).

У поточному 2022 році Україні у Світовому банку прогнозують зростання ВВП на рівні 3,2%, що на 0,6 в.п. гірше проти жовтневого прогнозу (3,8%). На наступний 2023 рік там прогнозують зростання на 3,5%, що менше попереднього прогнозу (3,7%) на 0,2 в.п.

Read Previous

Monobank попередив про шахраїв

Read Next

Залишилася вірна Україні. Світоліна назвала країни, які пропонували їй громадянство

Most Popular