YouTube став основним каналом дезінформації

Міжнародні фактчекери заявляють, що YouTube став одним із основних каналів дезінформації. «Це викликає значне занепокоєння»,- зазначають представники 80 організацій у відкритому листі до гендиректорки YouTube С’юзан Войчицькі.

Серед підписантів такі організації з протидії дезінформації, як Full Fact у Великобританії, The Washington Post Fact Checker, іспанська фундація Maldita, India Today.

Вони вимагають, аби YouTube вжив жорсткіших заходів проти таких небезпечних кампаній, як заклики антивакцинаторів та дезінформація про вибори. Як наголошується, у розміщеному відеоконтенті вже пропонують фейкові ліки проти Covid-19 чи онкозахворювань.

Також, як акцентується, YouTube дозволяє використовувати свою платформу для маніпуляцій та експлуатації чи фейкових зборів коштів.

Такий контент став вразливим для кількох країн, особливо неангломовних, зазначають у зверненні.

«У Бразилії платформа використовувалася для посилення ненависті проти вразливих груп, охоплюючи десятки тисяч користувачів, – йдеться у листі. – На Філіппінах поширено фейковий контент, […] що заперечує порушення прав людини та корупцію в роки військового стану чи відбілює репутацію сина покійного диктатора, одного з кандидатів на виборах 2022 року. На Тайвані останні вибори були затьмарені необґрунтованими звинуваченнями у шахрайстві. Увесь світ був свідком наслідків дезінформації, коли жорстокий натовп напав на Капітолій США…».

На думку фактчекерів, хоча останнім часом компанія й зробила певні кроки, щоб спробувати вирішити проблему дезінформації, ці зусилля не працюють. До того ж, YouTube не надав якісних даних, щоб підтвердити ефективність цих заходів.

Замість видалення дезінформації YouTube має від початку ретельніше перевіряти контент, вважають фактчекери. Це, зокрема, викриття чи спростування фейків, нові обмеження для каналів, що поширюють неправдиві факти тощо. Також важлива прозора політика модерації контенту та незалежні дослідження щодо поширення дезінформації.

«Ми сподіваємося, що ви поміркуєте про реалізацію цих ідей для суспільного блага та зробите YouTube платформою, яка справді робить все можливе для запобігання дезінформації», – йдеться у листі.

Пропозиції факичекерів журналістам The Guardian прокоментувала речниця YouTube Єлена Ернандес. За її словами, компанія інвестувала «значні кошти» для протидії дезінформації. Наприклад, платформа сприяє підписуванню людей на контент, що заслуговує на увагу, зменшує поширення граничної дезінформації та вилучає відео порушників політики YouTube.

«Ми досягли значного прогресу, утримуючи споживання дезінформації на межі значно нижче 1% усіх переглядів на YouTube. І лише близько 0,21% усіх переглядів припадає на суперечливий вміст, який ми пізніше видаляємо», – відзначила пані Ернандес.

Read Previous

Телефонні терористи за добу “замінували” понад 600 об’єктів в Україні

Read Next

Пішла з життя видавець Vogue UA Олена Чернова

Most Popular