Чи можна вживати уражені фітофторою помідори та картоплю – корисні поради

Коли погода змінюється на прохолодну та вологу, у помідорах можуть активно розмножуватися хвороботворні бактерії.

У цей час слід ретельно стежити за фітофторою, постійно перевіряти стан листя та плодів, пише Gazeta.ua.

Особливо фітофтора у цей час загрожує томатам та картоплі.

Фітофтороз зазвичай розвивається при високій вологості, росі, сирій та помірно прохолодній погоді. Листя при фітофторі має великі темно-коричневі плями із зеленувато-сірою окантовкою. Вони не обмежені основними жилками листка. При цьому великі ділянки листя стають сухими і коричневими. Невеликі темно-коричневі або чорні, круглі чи неправильної форми, просякнуті водою ураження можуть починатися на нижньому листі й з’явитися через п’ять днів після зараження.

При сильному ураженні цілі рослини буріють і в’януть, ніби від морозу. Стеблові ураження при цьому тверді, темно-коричневі, з округлими краями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому гниє виноград в процесі дозрівання: п’ять причин

При фітофторі на помідорах з’являються тверді, темно-коричневі, круглі плями, які розростаються і покривають більшу частину плодів. Плями можуть стати м’якими, коли вторгаються вторинні бактерії. При високій вологості на заражених листках, плодах і стеблах виступає тонкий білий мучнистий наліт гриба.

Уражені бульби картоплі змінюють колір від коричневого до червоного чи фіолетового і заражаються бактеріями вторинної м’якої гнилі.

Фітофтороз на помідорах та картоплі – згубне грибкове захворювання. Його викликає ооміцет Phytophthora infestans, який у прохолодних і вологих умовах поширюється фактично за добу. Якщо гриб поводився стримано в спекотну і суху погоду, то після дощів він значно активізується. Стиглі помідори, які кілька днів виглядали нормальними, тепер можуть демонструвати ознаки фітофтори – тверді темно-коричневі плями. Навіть якщо одразу зібрати урожай і перенести томати дозрівати в приміщення, справу виправити не вдасться. Плями збільшуватимуться, а плоди зморщуватимуться.

Важливо пам’ятати, що вживати в їжу томати, уражені фітофторозом, не можна. Фітофтороз підвищує pH помідорів до досить високого рівня. У цьому середовищі зі зниженою кислотністю активно розмножуються хвороботворні бактерії, що впливає як на смак, так і на безпеку продукту для здоров’я.

Не рекомендується їсти свіжі хворі помідори в салаті, навіть якщо уражені частини були вирізані. Гриб Phytophthora infestans сам по собі не небезпечний для здоров’я людини, до розладу шлунка призводять супутні шкідливі мікроорганізми в уражених тканинах томата.

Помідори з фітофторою також не можна консервувати. Не варто брати для консервації й здорові томати, що ростуть поряд із хворими. Ці помідори також піддаються вищому ризику розвитку фітофторозу після збору врожаю, тому обов’язково їх слід якнайшвидше переробити.

У такому випадку варто додати бутильований лимонний сік або лимонну кислоту до помідорів. Це підвищує рівень кислотності настільки, що не виживуть спори найнебезпечнішої бактерії Clostridium botulinum, яка виробляє смертельний токсин, що викликає ботулізм. Варто додати дві столові ложки бутильованого лимонного соку або пів чайної ложки лимонної кислоти на літр консервованих помідорів.

Схожі правила стосуються й картоплі. Для вживання слід брати тільки тверду, здорову картоплю. Оскільки це продукт із низькою кислотністю, при фітофторі потрібно викидати всі картоплини, а не лише відрізати хворі шматки, якщо інфекція поширилася на внутрішню частину картоплі.

Зібрані на грядці перці часто не зберігаються довго. Інколи вони майже відразу починають гнити. Причина не лише в неправильному зберіганні овочів.

Швидко втратити перці можна після неправильного їх зрізання з кущів. Зрізати кожен перець потрібно так, щоб на ньому залишалася плодоніжка завдовжки 4-5 сантиметрів.

Read Previous

Сонячні батареї і генератори скоро подешевшають: президент підписав важливий закон

Read Next

Окупанти атакували Херсонщину: шість людей поранено

Most Popular