Є ризики, що хліб може подорожчати

Хлібобулочні вироби вже у найближчі два місяці можуть зрости в ціні на 20%. Попри те, що хлібопекарські підприємства у січні мають отримати газ за пільговою ціною, передумови для подорожчання хлібопродукції залишаються, розповів Gazeta.ua президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко.

Всі хлібопекарські підприємства, які подали заявки на отримання газу за пільговою ціною, були включені до списку Міністерства аграрної політики і затверджені для подачі на біржу, каже він. Пільговий газ вони мають отримати на останню декаду січня.

“На лютий вже збирають заявки, сподіваємось, що ця схема запрацює. Якщо все вдасться, то хлібопекарні матимуть пільговий газ до кінця квітня. Але навіть за цих умов не можна вести мову, що хліб не подорожчає. Мова йде про те, що завдяки пільговим цінам на газ хлібопекарські підприємства не зупинять роботу”, окреслив ситуацію Юрій Дученко.

За його словами, на вітчизняному ринку спостерігається брак зерна та борошна.

“Пропозиції на ринку дуже мало. Відповідно штучно нагнітається ціна на продовольче зерно. Воно подорожчало на 30-40% залежно від класу, борошно подорожчало на 40% за рік. Експорт це дуже добре, але не треба забувати про внутрішній ринок.

Необхідно збалансувати ринок, щоб були залишки продовольчого зерна. А то вивезли зерно, а тепер, як заявляють, вже беремося імпортувати борошно з Туреччини. Дехто притримує продовольче зерно, бо чекає ще кращу ціну. Реальну картину по залишках зерна ми побачимо на початку весни. Сьогодні ж маємо дефіцит зерна на ринку”, стверджує керівник ВАП.

Через ріст цін на зерно та потенційне збільшення інших витрат пекарів, хліб може подорожчати вже наприкінці зими або на початку весни, прогнозує він.

“Не забуваємо про ціни на електроенергію, інші складові собівартості. Побачимо, що буде з цінами на цукор та олію. В лютому вже матимемо повну картину. Не виключаю, що вже у лютому-березні, можливо, у квітні, хлібопродукція подорожчає на 20%”, сказав Юрій Дученко.

31 грудня 2021 року Кабінет міністрів встановив торговельну надбавку не вище як 1% за постачання природного газу власного видобутку виробникам низки соціальних продтоварів. Дія цієї постанови має тривати до кінця карантину через Covid-19, але не довше ніж до кінця квітня.

Кабмін зобов’язав приватних газовидобувачів продавати до кінця квітня 20% видобутого газу на українській енергетичній біржі.

Водночас у звернення ВАП до керівництві держави йшлося, що постанова Кабміну не виконується. Постачання газу на пільгових умовах хлібопекарням обіцяли на ще початку січня, потім терміни переносили.

Уряд також запровадив державне регулювання цін на низку харчових продуктів.

Read Previous

Moderna анонсувала комбіновану вакцину проти COVID та грипу

Read Next

Директор ЦРУ таємно відвідував Україну | На цю хвилину

Most Popular