“Удача і талант – дві речі, які обезцінюють всю роботу художника”

Вікторія Кагаловська фешн ілюстратор, художник та блогер з України. За 6 років у художній сфері Вікторія співпрацювала з такими брендами, як Escada, Fashionary, Florasis, Mercedes Benz, Mercedes Benz Fashion Week Russia, laModa, le Black, Posh та ін., стала амбасадором Royal Talens і випустила іменні пензлі daVinci, якими малюють художники з усього світу.

Картини художниці купують для приватних колекцій, друкують на одязі та аксесуарах, а ще тисячами репостять в Instagram та Tiktok. Більше 700К фоловерів люблять усе, що робить художниця.

Сама Вікторія описує себе, як перфекціоніста, трудоголіка та відмінницю. Чому? Детальніше у нашому матеріалі.

Вікторія почала малювати на 5 курсі університету КНУ ім. Тараса Шевченко, навчаючись на історика. Спочатку це були сукні з турнюрами, образи у стилі ампір, ідеї, взяті зі старих випусків Vogue та перших модних журналів.

Вікторія ділиться, що коли починала малювати, фешн ілюстрація ще була така популярна в Україні. Хоч і існувала на той час уже близько сотні років. (Історики моди називають різні цифри). У світову моду цей жанр стрімко увірвався в середині 19 століття, і лише останні 20 років міцно укорінився у мистецтві.

Після університету в житті художниці трапилися бізнес та декрет, які на якийсь час витіснили творчість, але у 2016 вона знову почала малювати. Вікторія потрапила на онлайн-курс з фешн-ілюстрації до Наталі Волобуєвої. Та спостерігала, як Вікторія малює та порекомендувала їй не робити цього “в стіл”, адже мистецтву потрібні глядачі.
Тоді Вікторія і завела свій блог у Instagram. Зараз там уже майже 300 тисяч фоловерів.

Свою першу ілюстрацію Вікторія виконала за ціною одного Copic-маркера – за 10$ завдяки блогу в Instagram. Художниці написала дизайнерка з пропозицією відмалювати образи з її колекції, і Вікторія, тоді ще зовсім новачок, погодилася. Ціна за ілюстрацію була символічною, але саме після того замовлення посипалися й інші Вікторія почала малювати для брендів та клієнтів з усього світу.

Художниця не вірить у удачу, але вірить у ЄБШ. Марно сидіти рівно на відомому місці і чекати успіху. Важливо накопичувати досвід, знання, постійно працювати над собою та своєю майстерністю, упевнена Вікторія. У такому разі, на її думку, удача це опинитися у потрібному місці з потрібними людьми та за потрібних обставин.

А ще Вікторія вважає, що успіх це 1% таланту та 99% завзятої праці. Талант – м’яз, який можна тренувати. Якщо ви не полінуєтеся і догортаєте її Інстаграм до перших робіт, то побачите, що у вас приблизно такий самий талант. Просто Вікторія багато і довго працювала над технікою та своїми здібностями. З уроджених якостей вона мала лише величезне бажання малювати, розповідає Вікторія.

Мабуть, єдине, про що художниця трохи шкодує, то це те, що вона не вчилася у художній школі. Вікторія зізнається, що це дало б можливість скоротити свій шлях навчання і швидше досягти бажаних результатів. Адже в академії художник концентровано переймає досвід наставників, а самоучка отримує цей досвід самостійно і довго методом спроб та помилок.

Але також, за відчуттями художниці, освіта часом обмежує уяву. Художник-початківець споживає інформацію, яку йому відсортували, а не яку він сам вибирає. А моменти, коли вчитель каже учневі “витирай” замість “візьми та спробуй ще раз” ламають творчиє молодих людей. Художник починає думати вже не про те, як самовиразитись, а як зробити “правильно”.

Вікторія любить фешн ілюстрацію як жанр за те, що у ній можна все! Цьому навчають далеко не у всіх ВНЗ. Кожен ілюстратор має свій почерк. Хтось змінює пропорції тіла, хтось експериментує з одягом, третій грає з рисами обличчя. Це не малювати за стандартами, а створювати своє. Стилізувати, бути експресивним, яскраво самовиражатися. У фешн ілюстрації ти малюєш, як тобі подобається і можеш сміливо заявляти: “Я художник, я так бачу”, ділиться дівчина.

Тому в її роботах так багато від неї: яскраві кольори, крейзі макіяж та волосся, акцентні татуювання, пірсинг. А ще художниця любить додавати легку недбалість: випадково впале волосся на обличчя, несподіваний відблиск, асиметрію.

Персонажі картин Вікторії гарні дівчата. Реальні та нереальні героїні. Різних національностей та культур. Ілюстраторку надихають їхні особи, форми, тіла. “А ще може надихнути гарний профіль, випадково помічений відблиск або мій стан у моменті, який я передаю через ілюстрацію”.

Вікторія не чекає на музу, щоб малювати. Вона впевнена, що якщо вже обрала малювання своєю професією, то має працювати постійно. Адже це допомагає вдосконалювати майстерність. Прийде натхнення зробить шедевр уже з набитою рукою. Щоб рости, важливо малювати постійно, переконана ілюстраторка.

Окрилює, зізнається Вікторія, коли її ілюстрації перемальовують та відзначають художницю у репостах в Instagram та TikTok. Наповнює, коли пишуть, що вона надихнула когось, що хтось почав малювати після знайомства з її творчістю маленьку дівчинку, молоду студентку, дорослу людину з двома освітами.

Із сучасних художників Вікторії подобаються @katierodgers, @blairz, @nuno_da_costa_illustration, @caseybaugh. А з великих Леонардо да Вінчі. Він – людина – епоха, на її думку. Леонардо один із перших, хто почав використовувати техніку сфумато та створювати об’ємні картини, в яких ховав глибокі ідеї та таємні знаки. З улюблених сюжетів Мадонна Літта та лілія на картині “Благовіщення”.

А ще Вікторія захоплюється Ван Гогом. Художник, якого вона не розуміла до моменту як не потрапила в його музей в Амстердамі.

Картини художниці створені для всіх, кому вони відгукуються, так каже вона сама. “Я завжди хотіла, щоб моє мистецтво було доступне кожному. Щоб маленька дівчинка могла зайти до Інстаграму, подивитися мої відео та надихнутися. Я не хочу робити свою творчість закритою і для обраних”.

А ще Вікторія зізнається, що не може не малювати. Це її залежність та спосіб життя. На її думку, щоб бути успішним художником, важлива медійність та аудиторія, яка любить автора. А ще важливо дружити зі “своїми” людьми, які мотивують та підтримують у моменти зльотів та падінь.

Read Previous

Не надо играть в дурака, – Пионтковский назвал истинные намерения Путина

Read Next

З Казахстану повністю вивели сили ОДКБ

Most Popular