Розкрилися нові факти шахрайства ексміноритарія “Амстора”

За повідомленням “Вагомо”, у Вільнюському окружному суді розкрилися нові подробиці шахрайських дій ексміноритарія групи компаній “Амстор” Володимира Вагоровського. У 2014 році він намагався привласнити бізнес за спиною мажоритарного акціонера, власника Smart Holding Вадима Новінського.

Редакція вивчила ухвалу Вільнюського окружного суду від 29 січня 2021 року по кримінальному провадженню щодо партнера Вагоровського пані Гедре Пурвінскайте, яка очолювала компанію Topfonda UAB (Литва). Її підозрювали у подачі явно неправдивих заяв про скоєння злочинів до правоохоронних органів Литовської Республіки. 

У ході судового засідання встановлено, що імовірно у грудні 2014 року (у розпал корпоративного конфлікту навколо торгової мережі) Володимир Вагоровський в обхід вимог законодавства та Статутів компаній, без відома та згоди інших акціонерів “Амстора” намагався продати свої частки у ТОВ “Амстор” та ТОВ “Амстор Трейд” литовської компанії Topfonda UAB. При складанні попередніх договорів на продаж акцій литовському контрагенту Вагоровський пішов на свідоме підроблення, підробивши документи задніми числами.

Так, з ухвали суду випливає, що договори купівлі-продажу акцій були укладені не тоді, коли зазначено в тексті договорів. Зокрема, у договорі, датованому 15.02.2014 є посилання на редакцію статуту української компанії, зареєстровану тижнем пізніше – 22.12.2014. Викладені у справі обставини дали суду підстави вважати, що договори щодо акцій ТОВ “Амстор” та ТОВ “Амстор Трейд” готувалися одночасно і не раніше 22 грудня 2014 року, але датовані 15 грудня 2014 року.

Вищий суд окремо зазначив, що права акціонерів ТОВ “Амстор” було порушено компанією “Lorley Investements Limited” і може бути захищено з використанням способів цивільного та цивільно-процесуального права.

Також із ухвали Вільнюського окружного суду, текст якого має в своєму розпорядженні редакція, стало відомо, що в ході переговорів з литовською компанією, а надалі і при досудовому розслідуванні В. Вагоровський фігурує як офіційний представник і кінцевий бенефіціар ТОВ “Амстор Трейд” – компанії-клона, спеціально створеного ним для рейдерського захоплення бізнесу групи “Амстор” у 2014 році. Раніше Вагоровський заперечував зв’язок із цією компанією.

У коментарі редакції голова ради директорів Асоціації захисту активів Олександр Ситухо зазначив: “Володимир Вагоровський вже 7 років займається так званим “юридичним тролінгом”. Його представники намагалися порушити безліч кримінальних проваджень, а також подали низку позовів в Україні проти інших акціонерів групи компаній “Амстор” Єдина мета всіх цих дій Вагоровського – уникнути відповідальності за шахрайські дії та спроби незаконно привласнити бізнес, в якому він був міноритарним партнером.В Україні Вагоровський себе вичерпав, всі його твердження, де він намагається саме себе виставити жертвою і не знайшли, він намагався звертатися до прокуратури Литовської Республіки, але в результаті отримав справу, в ході розгляду якої розкрилися факти, що викривають його самого. буде виграшним, але він на це й не розраховує. А ось створити важіль тиску на інших акціонерів – те, що його повністю влаштує. Він тільки забуває, що ігри з правосуддям у Європейському Союзі можуть йому коштувати дорого».

Як повідомлялося, у 2014 році Вагоровського було усунуто мажоритарними акціонерами ДК “Амстор” від управління торговельною мережею. Він виводив активи та фінансові кошти за підробленими документами на підконтрольні йому компанії, незаконно перевів магазини у зоні АТО на юрособи, не підконтрольні мажоритарним акціонерам, рейдерським способом намагався привласнити бізнес групи “Амстор”.  

Ще в березні 2014 року В.Вагоровський створив компанію-клон (ТОВ “Амстор Трейд”), без відома та згоди інших акціонерів, користуючись статусом керуючого партнера, станом на кінець року переклав на неї роздрібний бізнес “Амстора”, контракти з постачальниками тощо .д., припинивши обслуговувати боргові зобов’язання “Амстора”. У цю компанію переоформили і співробітників Торгового дому “Амстор”.

Пізніше Вагоровський В.А. закрив доступ представникам інших акціонерів до приміщень торгових центрів у різних містах України, а також офісні та складські приміщення. Було знищено фінансово-бухгалтерську документацію, пошкоджено торгове та інше обладнання, викрадено товари та кошти, зникли сервери, кадрові та облікові документи.

У лютому 2017 року  Головне слідче управління СБУ зареєструвало кримінальне провадження, в рамках якого Володимира Вагоровського підозрювали в організації фінансування терористичної організації “Донецька народна республіка”. 

Згідно з матеріалами справи, у 2014-2015 роках. В. Вагоровський, усвідомлюючи, що “ДНР” є терористичною організацією, ухвалив рішення сплачувати податки до її бюджету, а також безкоштовно постачати їжу та транспорт бойовикам в обмін на дозвіл працювати супермаркетам “Амстор”, що залишилися на непідконтрольній Україні території. 

Раніше аналогічне провадження реєструвало Головне слідче управління МВС України.  

Read Previous

Дзвін і постріли: президент із родинами вшанував загиблих героїв

Read Next

Тренуватиме Мессі й Неймара. ПСЖ зробив пропозицію Зідану

Most Popular