Підшлункова запалюється після свят

 Після свят найбільше скаржаться на шлунок. І не тільки ті, хто постував. Люди не знають міри. Дориваються до застілля і забувають про все на світі. Насправді відчуття ситості приходить не раніш як за 20 хвилин після їди, каже столична гастроентерологиня Ольга Марчук, 54 роки.

Проблеми зі шлунково-кишковим трактом загострюються від переїдання жирного. Запечену свинину та яловичину треба замінити на кролика або курку. Їх їсти з овочами. Ті добре засвоюються та не спричиняють важкості. Під час застілля слід пити негазовану воду. Краще відмовитися від соків у пакетах. Допомагає від тяжкості вода з лимонним соком, зелений або м’ятний чай без цукру. Вони стимулюють виділення шлункового соку.

 Переїдання спричиняє панкреатит запалення підшлункової залози, що не завжди проявляється болем. Хвороба стає хронічною і непомітна в організмі, доки не буде стресових умов.

Має насторожити регулярне здуття живота через неперетравлення їжі. Людині не стає легше після блювання. Її й далі нудить і ниє живіт. Біль оперізуючий, віддає під лопатки. Слід одразу звернутися до лікаря, бо при гострому панкреатиті помирає половина пацієнтів. Необхідно провести ультразвукове дослідження підшлункової й аналіз крові.

 Кожен відділ у травному тракті має свої завдання і після їх виконання має відпочити. Цього не відбувається при переїданні, бо їжа поступає безперервно. Шлунок і дванадцятипала кишка роз­щеплюють білки, жовчний міхур і печінка жири. А підшлункова залоза відповідає за перетравлення вуглеводів. Від постійної роботи органи знесилюються, особливо при хронічних хворобах.

Read Previous

Росія продовжує нарощувати війська навколо України – НАТО

Read Next

Багатодітній родині погорільців купили хату

Most Popular