Бізнесмени прогнозують зростання цін на власну продукцію

Бізнес у січні погіршив оцінки щодо економічної діяльності своїх підприємств. У перший місяць 2022 року він становив 40.5 порівняно з 48.6 у грудні 2021 року, що є найменшим значенням за останні 12 місяців.

Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який Національний банк (НБУ) розраховує щомісяця.

“Підприємства всіх секторів економіки, що беруть участь в опитуванні, прогнозували подальше зростання цін на власну продукцію/послуги на тлі суттєвого подорожчання сировини, матеріалів і товарів постачальників”, йдеться у повідомленні.

Бізнесмени наголосили, що пропозиції на ринку праці знизилися, загальні оцінки щодо зайнятості погіршилися. Респонденти всіх секторів, крім торгівлі, очікували скорочення чисельності працівників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Forbes назвав найкомфортніші для бізнесу міста України

На рівень очікувань підприємств усіх секторів економіки впливають як традиційне для початку року послаблення ділової активності, так і низка додаткових чинників, серед яких погіршення епідемічної ситуації, підвищення цін на енергоносії у світі, а також зростання ймовірності воєнного конфлікту.

Минулого року зафіксовано рекордний ВВП у понад 3%, що становить $195 млрд. За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, маємо абсолютне перевиконання бюджету за минулий рік та зростання реальних доходів населення на 6%.

Read Previous

Шанс для Ломаченка. Абсолютний чемпіон світу Камбосос назвав потенційних суперників

Read Next

Зібрали краще по Трухіну

Most Popular