Шестикласнику пересадили нерв на руці

У Львівській лікарні швидкої медичної допомоги пересадили нерв 12-річному Юрієві, прізвище не називає. У нього був перелом передпліччя зі зміщенням променевої та ліктьової кісток.

 Син прибіг до мене, бо хруснула рука. Це так зробив сальто, каже мати 34-річна Юлія із села Суховоля під Львовом. Казав не болить, а здавалося, наче окроп хтось вилив.

Медики наклали гіпс, але перелом не зростався. Тому довелося робити операцію.

 Лікуємося від серпня. Сина двічі оперували. Спочатку встановили штирі, потім витягнули. Рука зажила, але два пальці затерпали. Один з них був холодний. Син не міг зігнути руку чи взяти олівець. Почали її масажувати, але не допомагало.

Причину поганої чутливості в пацієнта встановили хірурги Лікарні швидкої медичної допомоги. В руці ушкодився ліктьовий нерв, який відповідає за рухи, відчуття температури, болю і тиску. При переломі кістка та її гострі краї зачепили нерв, який розташований глибоко між м’язами передпліччя.

 Пацієнту не ставало краще, бо то був не просто перелом, а травмований ліктьовий нерв. Його краї були настільки ушкоджені, що не дотягувалися один до одного. Ми не могли їх сполучити прямим швом, говорить 33-річний Гнат Герич, ­хірург зі Львова.

Була потрібна пересадка нерва. Його взяли з тильної ділянки кисті, де є чутливі волокна. Завдяки цьому зшили обидва кінці ушкодженого нерва.

 То складна мікрохірургічна операція. Нерв дорослої людини завтовшки з волосину. А цей ще менший, бо дитячий. Та все вдалося.

Оперували пацієнта 3 год. із використанням високоточного мікроскопа. Хлопець відчув прострілювання в онімілих пальцях на четвертий день після процедури. Це ознака повернення чутливості нерва. Дитину виписали додому за тиждень. Має пройти шестимісячну реабілітацію.

 Після пересадки є 40 відсотків імовірності відновлення чутливості ушкодженого нерва. Все залежить від віку. Після 50 років шанси на одужання знижуються. Також це стосується курців. У них імовірність відновлення майже нульова. Але можна повторно прооперувати пацієнта.

Read Previous

“Калининград” и “Минск”: Чорне море заполонять великі десантні кораблі з Росії

Read Next

В Україні зафіксували майже 40 тис. випадків COVID-19

Most Popular