Від 300 тис. до 84 млн: під яку заставу виходять затримані на корупції чиновники і нардепи

В Україні підозрювані у корупції чиновники і народні депутати виходять під застави, які сягають десятків мільйонів гривень.

Минулої п’ятниці Вищий антикорупційний суд відклав засідання із обрання запобіжного заходу народному депутату від “Слуга народу” Сергію Кузьміних на 14 лютого. Його підозрюють в одержанні 558 тис. грн хабаря.

У 2016 році суддю Дніпровського райсуду міста Києва Миколу Чауса спіймали на $150 тис. хабаря. Гроші отримав, за даними слідства, за “правильне” рішення у кримінальному провадженні, пов’язаному з розповсюдженням наркотиків.

Обрати запобіжний захід Чаусу змогли лише 4 серпня минулого року спочатку екссуддя ховався від слідства, а потім його викрали. Після того, як Чаус з’явився в Україні, суд відправив його під домашній арешт. Днями він вийшов під 718 тис. грн застави, яку внесла його дружина.

Колишні народні депутати Максим Поляков з “Народного фронту” і Борислав Розенблат від “Блоку Петра Порошенка” є фігурантами “бурштинової справи”, загальна сума отриманих хабарів, як повідомили в Національному антикорупційному бюро, становила $300 тис. Після затримання і Розенблата і Полякова відпустили під застави – 304 тис. і 7 млн.

Офіцера контррозвідки СБУ Олександра Карамушку навесні 2018-го спіймали на $47,5 тис.

За даними слідства, вимагав кошти за видачу документів, що дають право на проживання на території України. Суд заарештував співробітника СБУ з можливістю внесення 1,2 млн грн застави, що той і зробив.

Одеського бізнесмена Вадима Альперіна викрили на пропозиції $800 тис. хабаря співробітникам НАБУ – за закриття кримінального провадження щодо контрабанди товарів, у якому фігурують підконтрольні йому підприємства.

У листопаді 2019-го суд вирішив заарештувати Альперіна із можливістю вийти під 70 млн грн застави. Бізнесмен заставу вніс.

А колишній перший заступник начальника Головного управління Державної податкової служби у місті Києві Микола Ільяшенко, який за даними слідства пропонував $6 млн хабаря за закриття справи про заволодіння коштами виданого “Реал банку” стабілізаційного кредиту Нацбанку, вийшов під заставу у 84 млн грн.

Народного депутата Олександра Юрченка звинувачують у вимаганні $200 тис. за внесення змін до законопроєкту “Про управління відходами”. Після викриття суд заарештував депутата із можливістю внести 3 млн грн застави. Нині Юрченко на волі і навіть полетів на відпочинок за кордон.

Щороку державний бюджет України втрачає 450 млрд грн через корупційні схеми. Якщо додати до цієї цифри ще 500 млрд грн потенційних інвестицій, які Україна не отримує через ті ж схеми, то буде ще один державний бюджет.

Read Previous

В Офісі Президента заявили про засідання Кабміну щодо авіапростору України

Read Next

Канада виводить своїх військових з України

Most Popular