“Тривожність від новин” – як у Раді реагують на агресію Росії та що кажуть про “депутатів-утікачів”

Росія понад місяць продовила військові навчання на кордоні із Україною, де накопичувала свої війська та техніку. Іноземні ЗМІ називали можливі дати повномасштабного наступу. 15 лютого в РФ заявили про відведення частини військових від кордону України “після закінчення навчань”.

Gazeta.ua запитала в нардепів, як ставляться до новин про ймовірне вторгнення та чи збираються залишати Україну.

Олена Шуляк, депутатка від “Слуги народу”, розповіла, що її родина не покидала столицю.

“Вся моя родина знаходиться зараз у Києві. Тому що українці в Україні. Відчуваю зібраність. Ми знаємо що робити і готові до будь-яких випадків, готові захищати нашу країну”, каже Шуляк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Паніка не допоможе. Як зберігати спокій і долати тривогу

Депутатка також прокоментувала інформацію ЗМІ про низку нардепів, які нібито виїхали з країни під загрозою війни.

“На сьогодні максимальна явка всіх депутатів від “Слуги народу”. У мене немає інформації щодо того, що хтось не перебуває в Україні”, сказала Шуляк.

Депутат від “Слуги народу” Олександр Качура прокоментував дії депутатів, які нібито виїхали за межі країни.

“Я точно не збираюся нікуди їхати. Моя мама і батько знаходяться в Україні, на Сумщині живуть. Якщо говорити про депутатів то це їх відповідальність. Не виключаю, що сім’ї якихось знакових фігур цілеспрямовано вивозять для того, щоб це було інформаційним приводом. Ті депутати, які орієнтуються на нашого північного сусіда, самі сміються і кажуть, що нічого не буде. А в цей час вивозять сім’ї. Думаю, так роблять спеціально для паніки у ЗМІ. Якщо у нас оголосять воєнний стан і вони (нардепи. – Gazeta.ua) поїдуть, то треба позвабляти мандату. У нас у фракції було дві людини за кордоном. Вони повернулися на засідання”, наголошує Качура.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Мінськ треба зняти з порядку денного” чому не працюють угоди

“Слуга” Євгенія Кравчук розповіла, що до новин ставиться спокійно, як і її родина.

“На новини дивлюся з точки зору інформаційних воєн як колишня журналістка. Але телефонують друзі та родичі, питають що робити. Я спокійно себе поводжу. Родина вдома, дитина ходить в школу. Чоловік учасник бойових дій. Він зброю почистив, рюкзак тривожний у нього давно. Я виконуватиму свої функції, у разі чого. Народний депутат має оголосити війну проголосувати за указ президента. І робите те, що скаже керівництво Ради. Чоловік захищатиме країну із зброєю, а я голосуваннями. Оцінюю негативно, коли депутати виїжджають за кордон, в той час, як мають працювати у Верховній Раді. Але колеги, які у списках, сьогодні у залі, а вчора були на фракції”, каже Кравчук.

Депутат від “Батьківщини” Михайло Волинець також заявив, що його родина залишається вдома. Подробиць, чи готуються до ймовірної нової хвилі агресії РФ не повідомив.

Колега Волинця по фракції Сергій Власенко сказав, що відчуває тривожність через новини, але з родиною не збирається їхати з країни.

“Звичайно, після гучних заяв, коли називали дати і дії, є відчуття настороженості. Трохи більше обізнаний, як народний депутат. Мозок говорить одне, а серце інше. Дуже складно себе відчувати. Хоч військові кажуть, що зосереджених військ РФ недостатньо для повномасштабної збройної агресії. Але серце все одно непокоїться. Сьогодні вже з Росії прозвучало, що вони відводять війська. Дай Боже, це підтвердить наша розвідка. Тоді зможемо видихнути. Закликаю всіх менше тривожитися і довіряти розуму”, говорить Власенко.

Нардеп від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович також відчуває тривожність, але їхати з України не збирається.

“Кожна людина, яка живе у країні, бодай трохи слухає новини, якщо не відчуває тривогу це значить сховатися від цього дуже далеко. Відчуття тривоги це також одна з цілею Путіна. Щоб економічно та психологічно дестабілізувати українців. З родиною все про говорюємо із дружиною, матір’ю. Ми живо під Києвом, всі на місці. Головним моїм обов’язком буде виконувати обов’язки депутата в разі версію ця робота буде потрібна. За кордон родина навряд чи виїжджатиме”, говорить В’ятрович.

Позафракційний депутат, ексголова Верховної Ради Дмитро Разумков розповів, що його сім’я в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Москва не готова йти на поступки” що для України означає зустріч Путіна та Макрона

“Ніхто нікуди не поїде, як би не розвивалися події. Бо це не правильно. У мене є чим захищати свою родину, в тому числі і фізично. Але дуже не хотілося б, щоб до цього дійшло. Вся родина дивиться телевізор, там неприємні новини, але вони знають, що я можу їх захистити. Представники “Розумної політики” всі знаходяться в Україні, наскільки я знаю”, наголошує Разумков.

Нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк, який опинився у списках ЗМІ серед тих нардепів, хто нібито виїхав з країни, пояснив, що нікуди не полетів.

“Їздив у Париж. По особистих справах. Повідомим апарат парламенту заздалегідь. Але повернувся раніше. Був на комітеті у неділю. Хто з депутатів виїде наприклад, ОПЗЖ може це на краще. Давайте чесно говорити. Точно краще працюватиме парламент. Є ті, хто вже повернулися. У нас достатньо голосів для роботи. Конституційна більшість є”, наголосив Железняк.

Колега Железняка по фракції Роман Костенко виїзд нардепів назвав “ганебним”.

“Хто дійсно виїхав я не знаю причин. Але виглядає це дуже ганебно. Хтось розповідає про День святого Валентина. Знаючи про ситуацію, яка зараз в країні, що є населення, яке не може і не хоче покидати країну, знаходиться на місцях, народні обранці сіють паніку. Ти повинен показувати своїм прикладом готовність до боротьби та захисту держави. Те, що вони роблять, грає на руку ворогу. Олігархи завжди кудись відлітають. Але це я говорив і про них, в тому числі”, підкреслює Костенко.

Низка західних ЗМІ раніше повідомили, що ЦРУ та американські військові надіслали НАТО та союзникам інформацію про можливий напад Росії на Україну 16 лютого. Таку ж інформацію союзникам ніби повідомив і президент США Джо Байден.

Восьмий рік триває агресія РФ проти України. 2014-го російські окупанти захопили Крим. Також райони Донецької та Луганської областей. Там діють окупаційні адміністрації.

Read Previous

Чи визнають ОРДЛО? / Росія відводить війська / Курс гривні | Такі справи

Read Next

Чому Трухіна вважають центральною особою скандалу із “конвертами для депутатів”, Bihus.Info

Most Popular