Що ви чули про VIP-іспити на знання державної мови?

Довкола Національної комісії зі стандартів державної мови вже не перший місяць згущуються хмари. 9 лютого цього року більшість її членів створили протокол, відповідно до якого ухвалили рішення припинити повноваження Голови Комісії Орисі Демської.

У ЗМІ почали з’являтися матеріали, які з одного боку захищали права членів Нацкомісії, що мали всі права відсторонити Демську, як і ті, що ставали на захист Голови, як видатного науковця України. 

Ми спробували розібратися, а чи є підстави у більшості членів висловлювати недовіру Голові та наскільки вони обгрунтовані. 

Перше, що ми зустріли у відкритих джерелах – це те, як керівництво Мінреінтеграції колективно склало іспит на знання державної мови.

“Віцепрем‘єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, перший заступник міністра Ростислав Замлинський та заступники міністра Вячеслав Шаповалов, Іна Голованчук і державний секретар міністерства Костянтин Ващенко колективно склали іспит. Під час складання іспиту були присутні представники Національної комісії, які виконували функцію інструкторів. За процесом складання іспиту у Мінреінтеграції спостерігала Голова Комісії Орися Демська”, – йдеться у повідомленні.

Весь процес може передати одне з фото, що увійшло до фотозвіту іспиту.


“Чудово”, скажете ви, знання української мови – один з ключових показників нашої самобутності та ідентичності. Без сумнівів. Це – чудово. 

Але давайте на хвилинку відійдемо від романтизму та згадаємо наші студентські часи, в яких умовах складали іспити ми. Або уявіть собі, що працівники якоїсь маленької компанії вирішили запросити до себе Нацкомісію, щоб вона виконувала функцію інструкторів, під час іспиту.

На наш погляд, це порушено принципу рівності перед законом (стаття 24 Конституції України), коли одні громадяни не можуть зареєструватися в загальній черзі в уповноважених установах, а інші складають іспит поза чергою в неуповноважених установах.

Так, можна хотіти ввести “нові правила” та запропонувати створення іспитових майданчиків. Але на сьогодні, як нам відомо, у правилах існує тільки пункт №9, що говорить: “Претендент складає іспит в уповноваженій установі або Комісії”.

Чи надавала Комісія статус уповноважених установ окремим ЦОВВ? Як нам відомо – ні. 

Для складення іспиту “рядовий” претендент реєструється на офіційному веб-сайті Комісії через свій електронний кабінет. Це – єдиний легальний шлях потрапити на іспит. Цю процедуру було дотримано керівництвом Мінреінтеграції?

Претендент повинен прибути для участі в іспиті на визначення рівня володіння державною мовою у день, час та місце, вказані в заяві, і мати при собі документ, що посвідчує особу, та засоби кваліфікованого електронного підпису.

Отже, реєстрація й подання заяви – єдиний легальний шлях до іспиту.

Наслідком нерівності перед законом є порушення права рівного доступу до державної служби (стаття 38 Конституції України), коли одні громадяни не можуть зареєструватися для складання іспиту й не мають можливості взяти участь у конкурсі, а інші – не припиняючи державної служби на своїх робочих місцях складають іспит.

В жодному разі ми не хочемо запідозрити Орисю Демську у тому, що вона навмисно намагалася поставити під сумнів рівень володіння державною мовою керівництва Мінреінтеграції. Але, подібні порушення конституційних прав громадян резонно могли налякати більшість членів Національної комісії зі стандартів державної мови: Олексій Резніков тисне руку Орисі Демській, а підписи під протоколами мають ставити всі члени комісії. Не погодилися з порушеннями, вирішили піти проти Голови – це назвали рейдерством. Факт

Першу частину нашого маленького розслідування хотілося б закінчити влучним висловлюванням нашої колеги з “Цензор.НЕТ” Тетяни Ніколаєнко: “Неуки, які мають куплені дисертації, навряд чи хочуть, щоб всі побачили, що вони навіть іспит з української нормально здати не ладні”. 

Read Previous

Сигнал для країн НАТО, – Краєв розповів про загрозу нових військових навчань Росії з ракетами

Read Next

Чорнобильську зону закрили для відвідування

Most Popular