У Росії склали список тих, кого треба вбити чи заарештувати при вторгненні — ЗМІ

США отримали розвідувальні дані про те, що в разі вторгнення Росії до України російські найманці мають атакувати українських політичних опонентів, антикорупційних активістів, білоруських і російських дисидентів, які живуть у вигнанні.

Хто саме сходить у цей список невідомо, повідомляє Foreign Policy з посиланням на американського чиновника й джерела, посвячені у дані розвідки США.

Чотири особи, які мають доступ до розвідувальних даних, заявили, що Росія підготувала списки українських політичних діячів та інших відомих осіб, які підлягають арешту або вбивству у разі нападу Росії на Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британія узгодила санкції проти Росії з G7 та Євросоюзом

П’ята особа, американський чиновник, який говорив на умовах анонімності, сказала, що Сполучені Штати знижують рівень секретності розвідданих щодо загроз конкретним групам в Україні, щоб поділитися цією інформацією з українськими урядовцями та іншими партнерами в регіоні, які можуть допомогти.

“Як ми бачили в минулому, ми очікуємо, що Росія спробує посилити співпрацю за допомогою залякування та репресій”, сказав офіційний представник США в умоваї анонімності.

“Ці дії, які в минулих російських операціях включали цілеспрямовані вбивства, викрадення/насильницькі зникнення, затримання та застосування катувань, ймовірно, будуть спрямовані на тих, хто виступає проти дій Росії, включаючи російських та білоруських дисидентів у вигнанні в Україні, журналістів та антикорупціонерів, а також уразливих верств населення, таких як релігійні та етнічні меншини та ЛГБТКІ+”, йдеться у повідомленні.

Адміністрація Байдена також була вражена тим, наскільки формалізовані списки, котрі, мабуть, націлені на будь-кого, хто може кинути виклик російському порядку денному.

Розвідувальні партнери Five Eyes також відстежували російські спецслужби, такі як ФСБ та ГРУ, створюючи списки цілей та вбивств. Один із помічників конгресмена на умовах анонімності сказав, що ці дії типові для російської доктрини, коли збройні сили використовуються для захоплення військових об’єктів, тоді як спеціальні оператори формують конфлікт, а агенти розвідки прибувають до країни, щоб позбавитись елементів опозиції.

Перший чиновник зазначив, що дисиденти з Росії та Білорусі, де жорстоке придушення інакодумства після масових протестів у 2020 році спонукало багатьох бігти до сусідньої України, зіштовхнуться з особливими проблемами, якщо їм знадобиться втекти. На відміну від громадян України, їм потрібна віза для поїздок до інших країн Європи.

Старший радник лідера білоруської опозиції Світлани Тихановської Франак Вікторко заявив, що його команда дала набір конкретних рекомендацій білорусам, які проживають в Україні, на випадок нападу Росії, але не поінформовано про конкретну загрозу білоруським дисидентам.

Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія, очільник Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич та інші депутати від “Слуги народу” прибули в зону проведення ООС.

Read Previous

Жителі Донбасу критикують Росію за евакуацію (відео)

Read Next

Російські найманці на Донбасі обстріляли КПВВ “Щастя”

Most Popular