“Мрія” вирушила в останній політ: показали, як літак вивозять на утилізацію

У Гостомелі Київської області вивозять залишки літака Ан-225 “Мрія” на утилізацію.

Президент Володимир Зеленський пообіцяв збудувати нову “Мрію”. На це потрібно $800 млн. Відповідне відео поширюють у Telegram-каналах.

Нагадаємо, росіяни спалили найбільший у світі літак “Мрію” у перший день війни проти України – 24 лютого. Сталося це в результаті повітряної атаки російських окупантів на аеропорт в Гостомелі під Києвом. Його обстрілювали з вертольотів. Повністю розбомбили літак після п’ятого авіанальоту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Командир екіпажу розповів, чи можна відродити знищену росіянами “Мрію”

Нову “Мрію” присвятять пам’яті загиблих на війні пілотів.

“Скільки вони зробили, сьогодні вже можна сказати, скільки вони зберегли життя людей, які залишилися в Маріуполі, особливо на Азовсталі… Скільки льотчиків віддали своє життя, щоб привезти туди все, починаючи зі зброї та закінчуючи водою. І скільки поранених вони звідти забрали. Багато цих людей героїчно загинули”, – сказав президент.

Україна оголосила про початок відновлення легендарного Ан-225 “Мрія”, який був побудований лише в одному екземплярі. Але насправді Україна має ще один. Унікальний літак-гігант Ан-225 був сконструйований для перевезення космічного корабля СРСР, але виконати свою місію не встиг – “Буран” здійснив свій перший та останній політ за місяць до того, як “Мрія” піднялася в небо. У планах було збудувати ще три літаки, але роботу над другим Ан-225 було зупинено за два роки після розпаду СРСР через фінансові труднощі.

Другий екземпляр “Мрії” готовий на 60-70%. З кінця 1980-х недобудований літак стоїть в ангарі “Антонова”.

Read Previous

Армія Путіна продовжує вбивати дітей в Україні: оновили дані 

Read Next

“Прильоти” на Дніпропетровщині: повідомили перші подробиці

Most Popular