НАТО заявить, що РФ становить пряму загрозу – Столтенберг

На саміті у Мадриді НАТО чітко заявить, що Росія становить пряму загрозу безпеці Альянсу.

Водночас Китай не розглядатимуть як противника. Про це на пресконференції 29 червня заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Очікується, що лідер країн-членів Альянсу узгодять стратегічну концепцію. Вона має представити РФ як пряму загрозу безпеці.

Крім того, концепція відрізнятиметься від тієї, яку ухвалили у 2010 році, коли на саміті НАТО був присутній тодішній президент РФ Дмитро Медведєв. Тоді Росію оголосили стратегічним партнером.

Водночас, за словами Столтенберга, Китай у новій концепції не згадується.

“Китай не є противником, але, звичайно, ми повинні враховувати наслідки для нашої безпеки. Зокрема, коли бачимо, що Китай вкладає значні кошти в нові сучасні військові можливості, ракети великої дальності, ядерну зброю, а також намагається контролювати критично важливу інфраструктуру, наприклад мережі 5G у наших країнах”, підкреслив він.

29 червня пленарному засіданню НАТО в рамках Мадридського саміту передуватиме спілкування союзнків з президентом Володимиром Зеленським. На саміті ухвалять новий широкий пакет допомоги Україні.

Глави держав та урядів НАТО мають ухвалити нову Стратегічну концепцію НАТО, яка дозволить Альянсу рухатися. Вони розглянуть також посилення східного флангу Альянсу, включаючи підвищення рівня передової військової присутності та завчасне розміщення військового обладнання.

Read Previous

В ООН порахували загиблих українців через вторгнення РФ 

Read Next

“Герой” РФ і “права рука” Шойгу: показали ще одного генерала-злочинця

Most Popular