Активна фаза війни завершиться до кінця року

Понад чотири місяці Україна бореться з Росією в повномасштабній війні. Найважча ситуація залишається на сході. Окупанти перегруповуються, нарощують сили, Збройні сили України тримають оборону.

Активні бої йдуть на лінії зіткнення ­півдня. Українці контратакують на Херсон­щині.

 Битва за Донбас стане останнім масштабним наступом Росії в Україні, говорить воєнний експерт 56-річний Олег Жданов. Якщо їхні війська зупиняться на Луганському й Донецькому напрямках, перейдемо до позиційної війни. Вона для нас вигідна, бо наступальних дій із боку Росії не буде, а ми зможемо проводити короткі удари по окремих напрямках для ослаблення ворога. Не даватимемо росіянам можливості накопичувати резерви. Росія не може воювати на виснаження, лише вести активні бойові дії протягом кількох місяців. До кінця року активна фаза війни завершиться.

За 124 дні повномасштабного вторгнення українці знищили 1552 російських танки, 3687 бронетранспортерів, 771 артилерійську систему, 243 реактивні системи залпового вогню, 101 засіб протиповітряної оборони, 217 літаків, 184 гелікоптери, 2575 машин і цистерн із паливом, 14 кораблів. Ліквідували понад 35 тис. російських загарбників.

21 червня

Бійці Повітряних сил України вдарили по ворожих позиціях на Донеччині. Розтрощили понад 10 одиниць броньованої техніки разом з окупантами та два склади з боєприпасами.

Ударили з різного озброєння по гарнізону російських терористів на острові Зміїний. Розбили ворогів у напрямках селищ Метьолкіне Воронове й Метьолкіне Сиротине на Луганщині. Росіяни намагалися провести там розвідку боєм.

У Маріуполі загарбники підірвалися, коли розміновували цех заводу “Азовсталь”.

 Вибухи чула половина міста. Маріуполь продовжує спротив навіть після евакуації героїв, каже радник мера 47-річний Петро Андрющенко.

Окупанти атакували Сумщину дронами-камікадзе. З артилерії обстріляли Харківщину, з реактивної системи залпового вогню “Ураган” Криворізький район на Дніпропетровщині. Ракетами вдарили по Миколаєву. Не вщухають обстріли на Донбасі.

22 червня

93-тя окрема механізована бригада “Холодний Яр” неподалік міста Ізюм на Харківщині знищила 11 одиниць ворожої техніки: танки, бойові машини піхоти, машини “Рись”.

Херсонські партизани узяли в полон двох терористів. Від них отримали важливу інформацію про дислокацію російських підрозділів у місті.

 Ситуація на півдні залишається стабільно напруженою. Росіяни намагаються утримуватися на відступних рубежах. Боячись наступу ЗСУ, гатять з артилерії, говорить речник Оперативного командування “Південь” Владислав Назаров. Продовжують просувати пропаганду про входження Херсонщини в Росію. Тиснуть на освітян і медиків, викрадають активістів. Але щодня в області з’являються все більше українських прапорів і надписів, що Херсон це Україна.

З різних видів озброєння російські військові обстріляли Сумську, Дніпропетровську, Харківську області.

23 червня

Українські захисники розбили загарбників, які намагалися наступати в напрямку міста Мар’їнка на Донеччині. Зупинили штурми міста Лисичанськ на Луганщині, завдали ворогу втрат. Окупанти відступили.

 Рашисти кинули всі сили, щоб окупувати всю Луганщину, говорить керівник Луганської військової адміністрації Сергій Гайдай, 46 років. Бої тривають по всіх напрямках. У Сіверськодонецькій промзоні зруйнували більшість захисних споруд, не виключаємо можливості відходу на нові, укріпленіші позиції. Лисичанськ під щільними обстрілами.

ЗСУ з гелікоптера вдарили по командно-спостережному пункту російських військ на південному напрямку фронту. Знищили групу диверсантів, які намагалися проникнути в тил військових.

Терористи обстріляли Чернігівщину, Сумщину, Харківщину, Дніпропетровщину, Херсонщину та Донбас.

24 червня

Українські захисники провели успішний контрнаступ і відтіснили окупантів на Херсонщині. Ті втек­ли до села Ольгине Бериславського району.

ЗСУ відбили ворожий штурм у районі міста Мар’їнка й села Миронівка Донецької області. Росіяни зазнали чисельних втрат. Українські артилеристи знищили російську колону з боєприпаами й паливно-мастильними матеріалами.

Бійці ЗСУ вийшли з міста Сіверськодонецьк на Луганщині.

 У Сіверськодонецьку ЗСУ виконали основні завдання, говорить радник міністра внутрішніх справ 29-річний Ростислав Смірнов. Основна стратегія завдати якнайбільшої шкоди противнику й максимально зберегти життя наших військових. І якщо є такі загрози, то краще передислокуватися й зайняти вигідніші позиції. Зараз місто Лисичанськ є позиційно краще, воно на підвищенні. З нього краще обстрілювати територію. Перед ним є річка Сіверський Донець, це теж перепона для загарбників.

Терористи вдарили по Сумській, Донецькій, Луганській, Дніпропетровській областях і Миколаєву.

25 червня

Українські захисники відбили наступ російських військових у напрямку сіл Покровське, Нью-Йорк і міста Мар’їнка на Донеччині.

ЗСУ вперше вдарили по позиціях окупантів з американських реактивних систем залпового вогню “Хаймарс”. Призначені для ураження районів зосередження артилерійських систем, засобів протиповітряної оборони, вантажного транс­порту, бойових машин і бронетранспортерів.

Загарбники обстріляли Рівненщину, Хмельниччину, Житомирщину, Львівщину, Сумщину, Чернігівщину, Дніпропетровщину, Харків і Миколаїв.

 Били крилатими ракетами з літаків Ту-22М3. Шість таких вилетіли з Білорусі, повідомляє Головне управління розвідки України. Це перший випадок проведення авіаційного удару по Україні безпосередньо з території Білорусі. Росія намагається втягнути Білорусь у війну в Україні.

26 червня

Миколаївські десантники збили російський вертоліт Ка-52 “Алігатор”. Влучили зі старого переносного зенітно-ракетного комплексу “Ігла”.

Терористи били по Сумщині з артилерії й авіації, по Дніпропетровщині з “Градів”. Ракетами розбомбили багатоповерхівку в Києві й залізницю в Черкасах.

 Росія посилює обстріли перед важливими подіями. Зокрема дістається й Києву, говорить міністр оборони Олексій Резніков, 56 років. У квітні обстріляла ракетами столичний житловий квартал під час візиту генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй. Тепер напередодні зустрічі лідерів “Великої сімки”. У Кремлі розуміють, що немає зброї, якою можна нас налякати. Але хочуть, щоб їх боялися.

27 червня

Українські військові знищили два склади боєприпасів на Миколаївщині й один на Херсонщині.

 Особовий склад ворога на півдні деморалізований, кажуть у Генштабі ЗСУ. Обіцяні виплати за участь у бойових діях не отримують. Командування викручується як може, вигадують різні відмовки. Натомість солдати продовжують умирати в боях.

Воїни 1-ї окремої бригади спеціального призначення ім. Івана Богуна знищили зі “Стугни” самохідну артилерійську установку й танк російських загарбників. Бійці 10-ї гірсько-штурмової бригади підірвали кілька одиниць ворожої техніки та живу силу окупантів.

Терористи обстріляли Миколаївщину, Одещину, Донеччину Луганщину та Харків.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”

Read Previous

Вчені встановили новий факт про пращурів людей

Read Next

Ботулізм змінює тембр голосу

Most Popular