У МВС розповіли, кого вважатимуть колаборантом на захоплених Росією територіях

У Міністерстві внутрішніх справ України розповіли, кого вважатимуть колаборантом на тимчасово захоплених територіях нашої держави.

Зокрема, під кожен випадок закон неможливо застосувати однаково, зауважила у коментарі “Укрінформу” речниця МВС Альона Матвєєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Києві йде полювання на диверсантів: назвали кількість затриманих

“Наприклад, якщо людина працювала у магазині, то неможливо її притягнути за колабораційну діяльність. Кожен випадок розбирається окремо”, – зазначила Матвєєва.

За її словами, якщо людина співпрацювала із загарбниками та надавала їм якусь інформацію, як раніше було у Київській області, коли росіянам передавали дані про українських військових, то тоді людина буде притягнута до відповідальності і їй буде вручена підозра.

“Якщо особа не співпрацювала (із загарбниками Gazeta.ua) у цьому ключі, а просто працювала перукарем, наприклад, на тимчасово захопленій території, то, відповідно, не буде претензій”, – пояснила речниця МВС.

Матвєєва зазначила, що причини співпраці людей із загарбниками треба визначати у кожному окремому випадку.

“Треба визначати по конкретному випадку. Здебільшого важко встановити, бо люди, яким вручається підозра заочно, знаходяться на тимчасово захоплених територіях. Часто співпраця з окупантами обґрунтована тим, що людям обіцяють дати керівні посади, також це може бути фінансова винагорода”, – каже вона.

Також люди, за її даними, можуть співпрацювати із агресором задля отримання якоїсь користі для себе чи через помсту.

“Були випадки, коли людина хотіла полегшити собі виїзд на територію іншої країни”, – уточнила Матвєєва.

Вона також наголосила, що покарання за колаборацію з російськими окупантами також у кожному випадку визначається окремо.

“Наприклад, якщо людина закликала підтримувати військових РФ або надавала якісь відомості, брала гуманітарну допомогу (від росіян Gazeta.ua) і розповсюджувала її це одне покарання, якщо йдеться про якісь більш серйозні дії особи, наприклад, коли колабораційна діяльність людини мала такий вплив, що хтось через неї загинув то термін у цьому випадку може бути більш серйозний, навіть до довічного ув’язнення”, – підкреслила речниця.

Верховна Рада змінила процедуру запобіжного заходу для корегувальників ворожого вогню.

Рішення парламент ухвалив у вівторок, 16 серпня.

Тепер корегувальників не випускатимуть під заставу.

Read Previous

“Зачаровані Путіним” – прем’єр Польщі розкритикував домінуючі країни ЄС

Read Next

Навчальний рік в Україні: коли розпочнеться і скільки триватиме

Most Popular