Один у полі не воїн: які колаборації можуть врятувати український бізнес

Український бізнес поступово відновлює роботу після розпочатої росією війни. Збільшується кількість онлайн замовлень, потрохи активізується ринок реклами – тобто ми бачимо процес поступового відновлення деяких сфер економіки. Згідно з результатами останнього опитування Європейської Бізнес Асоціації, у повному обсязі працюють вже 47% компаній. 

Бізнес намагається адаптуватися й пристосуватися до нових реалій, або ж шукає нові напрямки та можливості для роботи. 

“Війна показала важливість репутації та довіри у побудові будь-яких ділових відносин. Ми бачимо це на прикладі зборів на гуманітарні й військові потреби, у процесі виходу на нові ринки та навіть у роботі з медіа”, – говорить директорка з розвитку в агенції Newsfront Communications Вікторія Чернова. 

При цьому 70% директорів очікують негативну динаміку свого бізнесу до кінця 2022 року. В таких умовах про заробітки чи інвестиції підприємці навіть не говорять. Головна задача – вистояти. 

Одним з варіантів порятунку економіки є колаборації бізнесу. Соціальна відповідальність стала необхідною і перетворилася на тренд в усьому світі. 

Яскравий приклад колаборації бізнесу – співпраця невеликого крафтового бренду “Поліська Комора-степка” з українськими блогерами.

“З початком війни ми втратили частину свого обладнання, замовлення впали майже до нуля, а частина керівництва пішла на фронт. В таких умовах можна було все заморозити до кращих часів, але в нас була відповідальність за персонал. Тому ми почали “стукати у всі двері”, щоб якось врятувати виробництво”, – розказує Григорій Ляхович, засновник бренду “Поліська Комора-степка”. 

Спочатку бренд звернувся до Facebook-блогерів, з проханням продегустувати продукцію та написати в себе відгук, звісно, якщо її якість буде відповідною.

“З одного боку це легкий шлях, але він дуже відповідальний. В тебе є один шанс, щоб сподобатися, а далі треба тримати марку, бо тепер ти відповідаєш і за репутацію тих, хто тебе презентує”, – зауважує Григорій Ляхович. 

Після того, як кілька лідерів думок згадали у Facebook про бренд “Поліська Комора-степка”, кількість замовлень продукції зросла на 25%. Частина з клієнтів перетворилася на постійних. Але це далеко не головний результат. На український мацик звернули увагу деякі ресторатори, в результаті чого київський ресторан Натюрліх відмовився від хамону, замінивши його поліським продуктом. До речі, ця ресторація підставила плече не тільки “Коморі” – команда “Натюрліх” безкоштовно годувала наших воїнів з початку війни з рф. 

А для Григорія Ляховича це були не останні приємні наслідки колаборації бренду з блогерами.

“На бренд звернули увагу українськи маркетологи, що познайомили нас з керівництвом мережі АЗК “БРСМ-Нафта” і сьогодні ми вже представлені в їх маркетах”, – ділиться засновник “Поліська Комора-степка”. 

Григорій говорить, що на перший погляд все може бути схожим на якусь казкову історію про Попелюшку, але це не так.

“Насправді так і має працювати бізнес у скрутні часи: якщо ти віриш у якість свого продукту – не мовчи, спробуй розказати про нього більшій кількості людей. До війни я нічого не знав про термін “маркетингові колаборації”, але сьогодні я впевнений, що саме вони можуть врятувати нашу економіку та життя не одного бренду”, – говорить Григорій Ляхович.

Сьогодні “Поліська Комора-степка” вже веде перемовини з однією з мереж ресторанів та супермаркетів України. Сподіваємося, що цей приклад надихне не одного власника і допоможе врятувати свій бізнес та вдихнути в нього нове життя! 

Read Previous

Масштабні обстріли України не припиняються: куди б’ють окупанти

Read Next

😥Показали моторошні наслідки ударів по Запоріжжю 06.10 #shorts

Most Popular