Розпочався саміт G20 ‒ говорять переважно про Україну

Сьогодні, 15 листопада, на острові Балі в Індонезії розпочався саміт глав держав G20 або Великої двадцятки. Його урочисто відкрив президент Індонезії Джоко Відодо.

Триватиме міжнародна зустріч два дні. Серед найголовніших тем ‒ війна Росії проти України, передає Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія може погодитися включити засудження війни до підсумкової декларації саміту G20

Це вже сімнадцята зустріч країн, які представляють найбільші економіки світу. На їхню частку припадає близько 80% валового світового продукту, до 77% обсягу міжнародної торгівлі, дві третини населення світу.

“Велика двадцятка” це об’єднання представників Євросоюзу та 19 держав. До них нині входять Аргентина, Австралія, Бразилія, Німеччина, Індія, Індонезія, Італія, Канада, Китай, Великобританія, Мексика, Росія, США, Туреччина, Франція, Південна Корея, Південна Африка, Японія, Саудівська Аравія.

Чи не найголовнішою вважають розмову президента США Джо Байдена та лідера Китаю Сі Цзіньпіна. Вони вже зустрілись перед самітом.

Знакове також те, що не братиме участі у зустрічі навіть онлайн президент РФ Володимир Путін. Москву на саміті представить очільник МЗС РФ Сергій Лавров, який прибув на Балі 13 листопада.

Президент України Володимир Зеленський виступить на саміті з онлайн-зверненням.

Саміт G20 може залишитися без спільної заяви через відсутність одноголосної позиції щодо війни в Україні.

Однак головне, що Київ має підтримку Заходу та те, що навіть Китай та Індія попри часто неоднозначні заяви не підтримують військову агресію Москви. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог-міжнародник Антон Кучухідзе.

Read Previous

ЗСУ вдарили по Олешках: куди поцілили

Read Next

“Ми маємо зупинити війну” – президент Індонезії на відкритті саміту G20

Most Popular