З децентралізацією в аспекті Мінських угод потрібно бути дуже обережними


Результаты перевода

Після повернення тимчасово окупованих територій там також почнеться процес децентралізації, і він дасть їм ті ж переваги, які зараз вже отримали всі інші регіони і громади України. Про це сьогодні, 28 липня, в програмі “Насправді” телеканалу “Дім” розповіла член української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Вікторія Страхова.

“З децентралізацією в аспекті Мінських угод потрібно бути дуже обережними, не плутати децентралізацію з федералізацією, а ще більше з сепаратизмом. Та інтерпретація, яка іноді висувається управителями ОРДЛО, вона більше схожа на федералізацію або сепаратизм, ніж на децентралізацію. Ми ж розглядаємо децентралізацію суто в тому контексті, який можна застосувати до будь-якого регіону в Україні “, – акцентувала Страхова.

Децентралізація після звільнення тимчасово окупованої частини Донбасу дасть ті ж вигоди, які дає будь-якого іншого регіону України. Тобто точно також ресурси будуть акумулюватися на місцях, а й відповідальність за соціальні, інфраструктурні проекти буде лежати вже на місцевих органах влади. Єдине, що після повернення територій для них буде передбачено додаткове фінансування.

“Якщо ми говоримо про тих територіях, які ми називаємо ОРДЛО, будуть визначені аспекти, які вже передбачені законом 2014 року про те, що кошти, аллоцірование (розподілені, – ред.) На відновлення Донбасу повинні бути захищені статтями бюджету. За моїми оцінками, як фінансиста, можливо, знадобиться велика пропорція аллоцірованія коштів на цей регіон, ніж в порівнянні з іншими регіонами. Це обумовлено тим, що 7 років – тобто ¼ терміну незалежності України – в даному регіоні відбуваються військові дії “, – пояснила член української делегації в ТКГ.

Страхова додала, що подібним чином буде проходити децентралізація і в Криму. “Крим також на порядку денному і Офісу президента, і всієї діючої влади. Ця децентралізація дасть ті ж преференції або вигоди даного регіону, але після того, як він повернеться під контроль України”, – резюмувала вона.

Read Previous

Сертифікати з української стали обов’язковими для чиновників

Read Next

РНБО проведе виїзне засідання на Донеччині

Most Popular