ОП шукає заміну генпрокурора Венедиктової

Осінній політичний сезон може стати сезоном відставок, адже крім змін у складі Кабінету міністрів, своє місце може втратити і генеральний прокурор Ірина Венедиктова, яка знаходиться на посаді більше року. У березні 2020 року, в тому числі, завдяки дружнім стосункам з главою Офісу президента Андрієм Єрмаком і президентом Володимиром Зеленським, вона замінила на своїй посаді Руслана Рябошапку.

Як тоді говорили співрозмовники, саме Венедиктова тоді скаржилася Банковій на погану комунікацію між Державним бюро розслідувань, яке тоді очолювала, і Офісом генпрокурора під керівництвом Рябошапки.

Більш того, Венедиктова не раз пропонувала свою кандидатуру на посаду генпрокурора, хоча в ОП обговорювалися і кандидатури нардепа і в минулому юриста «Кварталу» Сергія Іонушас, і колишнього заступника генпрокурора Сергія Кізя. Але не в останню чергу завдяки волі президента, в крісло села саме Венедиктова.

Одним з головних умов тоді було забезпечення ефективної роботи відомства і забезпечення розслідування резонансних справ. Однак в Офісі президента не задоволені темпами розслідувань.

«В ОП знову стали обговорювати заміну Венедиктової. Займається цим процесом Андрій Смирнов (зам глави ОП Андрія Єрмака, який курирує правовий напрямок. – Ред.) Він і шукає кандидатів на заміну. В ОП незадоволені тим, що немає посадок і результатів по резонансних справах », – коментує один з депутатів-« слуг ».

Поки головне «досягнення», яке можна приписати Офісу генпрокурора за час Венедиктової – це справа кума Путіна Віктора Медведчука, якого звинуватили в державній зраді і зараз він перебуває під домашнім арештом до 7 вересня.

Однак в основному робота Офісу генпрокурора під час Венедиктової більше запам’ятається скандалами. Наприклад, «зливом» справи Олега Татарова, якого підозрюють в причетності до фальсифікації експертизи у справі екс-нардепа Максима Микита. В кінці минулого року Офіс генпрокурора передав виробництво, фігурантом якої є Татарів, з Національного антикорупційного бюро в Службу безпеки України, яке очолює один Зеленського Іван Баканов.

Також варто згадати недавній скандал, пов’язаний з відстороненням Гюндуз Мамедова від управління Департаментом з розслідування злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, і Департаментом захисту інтересів дітей та протидії насильству. Саме Мамедов займався контактами з Міжнародним кримінальним судом і збором інформації про злочини в включеному Криму.
Крім того, на час конкурсу на главу САП Венедиктова перепідпорядкувала цей орган собі.

Однак обіцяних посадок топ-корупціонерів за більше ніж рік не було.

Read Previous

В результаті стрілянини поблизу Пентагону загинув поліцейський, – CNN

Read Next

Росія пропонує наступну зустріч ТКГ провести в очному форматі. Україна не бачить такої можливості під час карантину

Most Popular