Прописку дозволили змінювати в “Дії”

Із 1 грудня в застосунку “Дія” можна буде змінювати прописку. Штамп про місце реєстрації в паспорті стане необов’язковим, за рішенням Верховної Ради.

Послуга запрацює найперше в регіонах, де місцеві влади будуть технічно готові до нововведення. За кілька місяців охопить всю країну, кажуть у Міністерстві цифрової трансформації.

 Для прописки у власній квартирі необхідно авторизуватися в “Дії”. Ваша нерухомість з’явиться в додатку автоматично. Обираєте будинок або квартиру, де хочете прописатися і натискаєте кнопку. Ставите електронний підпис. Процедура займе 15 хвилин, говорить глава відомства Михайло Федоров, 30 років.

Для прописки в чужому житлі необхідно буде пройти таку саму процедуру. І власник нерухомості у своєму застосунку має підтвердити, що не проти реєстрації мешканця.

Після зміни прописки чоловікам призовного віку, військовозобов’язаним та резервістам не потрібно буде йти до військкоматів за старою адресою аби там знятися з обліку. Їх дані у військкомати за новим місцем проживання внесуть автоматично. Кілька кліків про зміну прописки, і все. Максимальне спрощення та скасування офлайн-походу у військкомат, додав Федоров.

“Дія” безпечний для користування додаток. Його важко зламати, говорить заступник міського голови Черкас, який займається питаннями цифрової трансформації в місті Павло Валенчук:

 В Україні є державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації, яка прискіп­ливо ставиться до захисту даних. Щоб передати їх з реєстрів до “Дії”, використовують спеціальне шифрування. Це складні технології. Дані й канали передач захищені.

“Дія” один із кращих подібних застосунків у світі.

 Якби не ситуація з пандемією, то послуга прописки стала би в ній однією з перших, додає Валенчук. Також хочеться, щоб там були різні функції для місцевих громад. Щоб люди могли голосувати за петиції, громадські бюджети.

Read Previous

В Україні проведуть випробування двох видів ліків від Covid-19

Read Next

“Треба міняти прем’єра. Зеленський поставив себе у глухий кут”

Most Popular