В Україні продають картоплю з 85% націнкою

За найнижчих у регіоні цін на картоплю, як в опті, так і в роздріб в Україні, роздрібна націнка в супермаркетах Києва саме на картопля виявилася найвищою і склала 85% від оптової ціни!

«Очевидно, що український споживач за 2019-2020 роки вже звик до високих роздрібних цін на картоплю. Тому, незважаючи на різке зниження оптових цін на нього після жнив 2021 року, мережі супермаркетів не поспішали знижувати роздрібні ціни. Цікаво зазначити, що за рік оптова ціна на картоплю в Україні знизилася на 31%, а ось зниження роздрібної ціни в Києві не відбулося взагалі, тоді як в інших регіонах супермаркети таки знизили роздрібні ціни на 1-5%», каже Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Однак він просить не поспішає звинувачувати мережі супермаркетів.

«Частково ціни на картоплю в роздріб не знижувалися тому, що ми помітили, хоч і недостатньо різке, але все-таки зростання якості картоплі на полицях. А якісну картоплю, як правило, можна і потрібно продавати дорожче, адже неякісний продукт на полицях призводить до величезних збитків для всіх учасників ринку. Друга причина того, що роздрібні ціни на картоплю майже не знизилися за зниження оптових, полягає у високих темпах зростання витрат супермаркетів на персонал, оренду приміщень, енергоносії та інші статті витрат, що змушує їх підвищувати націнки на продукцію, щоб не прогоріти. При цьому не слід забувати, що витрати супермаркетів у Києві вищі, ніж у столицях інших країн, де ми проводили аудит, а роздрібні ціни на картоплю – найнижчі», — пояснює експерт.

Read Previous

“Укрнафту” розділять на дві частини. Одна дістанеться Коломойському

Read Next

«Поклик пекла» став ще одним серіалом Netflix, що встановив рекорд за кількістю переглядів

Most Popular