Буде нелегко: CNN перерахували проблеми, з якими зіткнеться Сирський

Новому головнокомандувачу ЗСУ Олександру Сирському доведеться зіткнутися з серйозними проблемами, що залишилися від його попередника Валерія Залужного.

Малоймовірно, що Сирський запропонує радикальну зміну стилю, але вважається, що він ближче до президента Володимира Зеленського. Про це пише CNN.

За словами Метью Шмідта, директора програми з міжнародних справ в Університеті Нью-Хейвена, “Сирський розглядається як консенсусний вибір”.

“Деякі кажуть, що він занадто радянський, тобто не винахідливий, але здібний, деякі кажуть, що він не дуже добре сприймає незручні істини – те, що робив Залужний, – а деякі кажуть, що він кращий з найгірших генералів”, – зазначає він.

Найбільш нагальним завданням Сирського буде стабілізація лінії фронту. Також серед нагальних проблем нового головкома – як поповнити поріділі ряди української армії, як прискорити надходження західних боєприпасів на передову – і як впоратися з ситуацією, поки цього не станеться.

Серед інших пріоритетів: який акцент робити на нанесення більш далеких ударів по російській інфраструктурі, такий як склади палива і військові бази, інтеграція бойових літаків F-16 в плани бойових дій і швидка розробка наступного покоління безпілотних систем.

Нестача боєприпасів на фронті

В останні тижні передові підрозділи в декількох вразливих районах розповіли CNN, що їм часто не вистачає боєприпасів, особливо західних 155-міліметрових артилерійських снарядів.

Адміністрація президента США Джо Байдена все ще намагається схвалити виділення Україні нової допомоги. А Європа зізнається, що в кращому випадку виробить половину від обіцяної кількості боєприпасів.

Таким чином, розблокування американської військової допомоги і збільшення європейського виробництва боєприпасів – найважливіші пріоритети, якщо Україна хоче перейти від “триматися” до “чинити опір”.

Нестача людей

Чисельність російських військ щонайменше в три рази перевищує українські.

Ще Залужний закликав до нової мобілізації і критикував закони, які дозволяють українцям уникати призову. Але не тільки самі українці не хочуть йти воювати, а й Зеленський побоюється, що уряд не потягне фінансово велику армію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продовжується перезавантаження команди – головне зі звернення Зеленського

Безпілотні системи

Залужний стверджував, що, враховуючи більш високу чисельність особового складу і озброєння Росії, Україні необхідно кардинально змінити технологію ведення бойових дій: наприклад, більш досконалі безпілотники та інші безпілотні системи забезпечать розвідку в режимі реального часу і точне наведення на ціль.

У той же час російські військові також навчаються і адаптуються, особливо в області використання ударних і розвідувальних безпілотників і радіоелектронної боротьби.

Надходження F-16, очікуване не раніше весни цього року, повинно послабити перевагу росіян в небі, але заявлена Залужним мета – домогтися абсолютної переваги в повітрі, щоб Україна могла перейти в наступ – здається віддаленою перспективою.

Включення нових бойових літаків в загальну стратегію бойових дій стане найважливішим завданням для Сирського.

Замінити Залужного буде нелегко

Мік Раян, австралійський генерал у відставці, який відвідав Україну і зустрічався з високопоставленими чиновниками, описує Залужного як “харизматичного і популярного військового лідера”.

У Сирського є свої досягнення, особливо оборона Києва в перші дні і блискавичний наступ, в результаті якого у вересні 2022 року були відвойовані цілі райони Харкова. Водночас він піддавався критиці за те, що продовжив оборону Бахмута ціною великих людських жертв. П

ідлеглі описували його як людину, позбавлену співчуття, а деякі солдати називали його “генералом 200” за готовність жертвувати людьми.

У той же час в найближчому майбутньому українське керівництво має продемонструвати єдність після безладних змін, підкреслює CNN, оскільки під час війни політична конкуренція, особливо на рівні армії, генералів і політиків, виглядає не дуже добре.

Президент Володимир Зеленський 8 лютого звільнив генерала Валерія Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ. На його місце президент призначив Олександра Сирського.

Перед тим Зеленський повідомив про зустріч із Залужним і заявив, що настав час для оновлення.

Read Previous

“Я таку х**ю не писав” – Богдан Хмельницький прокоментував псевдоісторичну маячню Путіна – найкращі меми тижня

Read Next

Майка Тайсона посадили за зґвалтування

Most Popular