У Китаї заявили про співпрацю з Іраном після атаки на Ізраїль

Після безпрецедентної ракетної і дронової атаки Тегерана на Ізраїль Китай і надалі “неухильно продовжуватиме” практичну співпрацю з Іраном у різних сферах.

КНР також сприятиме більшому розвитку двосторонніх відносин. Про це сказав міністр закордонних справ Ван І своєму іранському колезі Хосейну Амірабдоллахіану, повідомляє Bloomberg.

За словами китайського міністра, КНР враховує позицію Ірану про те, що його військові дії були “обмеженими” і що країна “реалізує своє право на самооборону”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Можливий удар по ядерних об’єктах Ірану – у МАГАТЕ зробили заяву

При цьому Ван не назвав тип співпраці, який Китай готовий розвивати з Іраном, але Пекін вже робив подібні обіцянки в минулому. Видання нагадує, що китайський лідер Сі Цзіньпін пообіцяв поглибити зв’язки після зустрічі з президентом Ірану Ебрагімом Раїсі в Пекіні. За кілька тижнів до цього США заявили, що посилять тиск на Китай, щоб він припинив купувати іранську нафту.

У понеділок Палата представників Конгресу США переважною більшістю голосів ухвалила рішення, спрямоване на протидію купівлі Китаєм іранської нафти в рамках пакету законопроєктів, які були винесені на розгляд у відповідь на дії Ірану.

Китай нині є основним покупцем іранської нафти, хоча в січні Тегеран призупинив поставки, вимагаючи вищих цін.

Китай також допоміг Ірану і Саудівській Аравії досягти угоди минулого року, щоб полегшити багаторічний дипломатичний глухий кут між близькосхідними державами. Окрім того, КНР наполягала на розширенні блоку БРІКС, який країна прагне очолити. Іран став його членом із 2024 року.

Учасники країн “Великої сімки” засудили повітряну атаку Ірану на Ізраїль. Лідери G7 також закликали сторони до стриманості.

Іран вночі проти 14 квітня завдав ударів ракетами та дронами по території Ізраїлю. В Єрусалимі та інших містах було чути вибухи. Під час атаки було випущено понад 300 ракет і безпілотників.

Read Previous

Вбивство української операторки на знімальному майданчику у США: суд виніс вирок реквізиторці

Read Next

Блискавка вбила десятки людей: у Пакистані негода наробила біди

Most Popular