Після аудитів у Міноборони виявили порушень на понад 10 млрд грн – заступник міністра

Після внутрішнього аудиту у Міністерстві оборони України виявили порушення на понад 10 млрд грн.

Зафіксували порушення, неефективні управлінські рішення та ризики в управлінні активами, повідомив заступник міністра оборони України Юрій Джигир, передає “Укрінформ”.

“Тобто, внутрішнім аудитом ідентифіковані певні можливі негативні наслідки, які потребують негайного реагування. Іншими словами, робота аудиту направлена на запобігання порушенням. Важливо, що певне відшкодування коштів та усунення переважної частини цих порушень організовано безпосередньо під час проведення внутрішніх аудитів. Завдяки впровадженню аудиторських рекомендацій було досягнуто економічного ефекту на загальну суму більше ніж 1,5 мільярда гривень”, – повідомив Джигир.

Робота внутрішнього аудиту триває постійно. Нова політична команда на чолі з Рустемом Умєровим затвердила план аудитів за ризикованими сферами. Служба внутрішнього аудиту до кінця 2023 року провела аудити нарахування та виплат додаткової винагороди за безпосередню участь військових у бойових діях, закупівлі продуктів для військовослужбовців, функціональне управління держпідприємствами, організація фінансового та матеріально-технічного забезпечення підрозділів Сил ТрО, а також використання ресурсів у сфері діяльності Командувань Сухопутних, Військово-Морських та Повітряних сил ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За Міноборони слідкуватимуть аудитори з країн НАТО

У всіх підрозділах Міноборони у той чи інший час проходять перевірки.

“Цей процес не швидкий. Міноборони – це величезний механізм зі значною кількістю структурних підрозділів. Але раз на кілька років, як мінімум високо ризиковані сфери повинні потрапити в поле зору аудиту і по них повинен бути висновок і відповідне реагування. Щодо ризикованих сфер – вони визначені”, – вказав заступник міністра.

До ризикованих сфер належать неефективне використання земель оборони, нарахування та виплати додаткової винагороди за безпосередню участь у бойових діях, гуманітарна допомога та оборонні закупівлі.

За підсумками аудитів правоохоронці порушили десятки кримінальних проваджень.

2023 року провели 204 внутрішні аудити. Вони встановили втрати ресурсів на 1 млрд 311 млн грн. Внесли 67 відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, 79 матеріалів долучили до кримінального провадження.

У першому кварталі 2024 року завершили 16 внутрішніх аудитів. Згідно з ними встановили втрати ресурсів на понад 1 млрд 812 млн грн. За результатами розгляду переданих до правоохоронних органів матеріалів аудитів внесено відомості про кримінальне правопорушення до ЄРДР – п’ять, розпочато одне досудове розслідування у кримінальному провадженні та відкрите одне кримінальне провадження.

Міністерство оборони запровадило граничні ціни на продукти, вище яких постачальники не можуть постачати продукти військовим. Яєць по 17 грн більше не буде, заявили у відомстві.

Міноборони провело аудит у військових частинах і виявило порушень на 180 млн грн.

Read Previous

Закінчились всі ракети: Зеленський сказав, чому РФ вдалося знищити Трипільську ТЕС

Read Next

“Стало страшно за своє життя” – зірка серіалу “Школа” розказала про стосунки з аб’юзером

Most Popular