Закон про мобілізацію: що мають зробити військовозобов’язані протягом 60 днів

Закон про мобілізацію набере чинності через місяць з дня, наступного за днем його опублікування, тобто, за кілька днів, у середині травня.

Відповідно, до середини липня громадяни, які перебувають на військовому обліку, повинні повідомити територіальний центр комплектування та соціальної підтримки свою реальну адресу і номер телефону. Про це пише “Судово-юридична газета”.

Громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

у разі перебування на території України – шляхом прибуття самостійно до ТЦК за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до ЦНАП, або через Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);

у разі перебування за кордоном – шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті ТЦК за місцем перебування на військовому обліку, або через Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойовими операціями на півдні командуватиме генерал, який навчався у США

Також закон про мобілізацію передбачає, що громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дати набрання чинності постановою Кабінету міністрів, що визначає особливості ведення військового обліку, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном, стати на військовий облік.

Також закон передбачає строк 60 днів, для того, щоб громадяни чоловічої статі, які мають спеціальні звання (класні чини) та проходять службу у Національній поліції, ДБР, Службі судової охорони, БЕБ, ДСНС, Державній кримінально-виконавчій службі, НАБУ, органах прокуратури, Державній податковій службі, Державній митній службі, стали на військовий облік у ТЦК за своїм місцем проживання.

При цьому передбачено, що працівники НАБУ та ДБР не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

11 квітня Верховна Рада ухвалила в цілому урядовий законопроєкт про мобілізацію, який Кабінет міністрів подавав наприкінці січня.

Сьогодні президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт.

Read Previous

ПАРЄ ухвалила резолюцію про використання заморожених російських активів для відбудови України

Read Next

🤯У США сказали, чому НЕ ЗБИВАТИМУТЬ дрони над Україною! Ця заява розірвала мережу

Most Popular