Арку дружби народів можна зносити – Мінкульт

Колишня Арка дружби народів у Києві більше не є памʼяткою, відтак може бути демонтована.

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики.

Мінкульт наказом визнав об’єкт таким, що не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Арка дружби народів у Києві, встановлена у 1982 році з нагоди відзначення 60-річчя утворення СРСР і 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року, належить до символіки російської імперської політики і підлягає цілковитому демонтажу, сказали.

Попри перейменування Київською міською радою в “Арку Свободи українського народу”, монумент репрезентує виключно радянські ідеологеми та конотації, відтак становить загрозу національній безпеці України, повідомили в уряді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За три місяці російська мова має повністю зникнути з ефірів

У висновку Експертної комісії Українського інституту національної пам’яті йдеться про те, що втілений у монументі міф про “возз’єднання” двох “братніх” народів не відповідає історичним реаліям.

“У суспільній свідомості киян монумент ототожнюється з радянським режимом, не випадково мешканці столиці називають його “ярмом”. Позбавляючись монументального “ярма”, ми звільняємось від залишків радянської диктатури і російського імперського впливу”, – сказав виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

У квітні 2022 року прибрали монумент з колишньої Арки дружби народів. Під час демонтажу скульптур у фігури робітника, що символізував Росію, відірвалася голова. Арку перейменували на Арку Свободи українського народу.

Read Previous

Дві найкращі звички, які допоможуть схуднути під час менопаузи

Read Next

Відновлення водогону на батьківщині Зеленського – не в пріоритеті Мінфіну: борг перед підрядником становить 3,5 млрд грн

Most Popular