Україна планує знищити унікальний російський радар: чим він особливий

Українські безпілотники вже вдруге атакували російську загоризонтну радіолокаційну станцію (ЗГРЛС) “Контейнер” у Ковилкіно, Республіка Мордовія, що розташована за майже 700 кілометрів від кордону.

Минулого тижня українці вже намагалися вразити безпілотниками цей радар, але промахнулися. 17 квітня вони повторили спробу – більш успішно. Пол це інформує Forbes.

“Те, що українцям довелося спрямувати на “Контейнер” не один безпілотник, підкреслює, наскільки складно завдати удару по радару, який перебуває за сотні миль від українських кордонів, і чиї компоненти розкидані на великій території. Не варто очікувати, що “Контейнер” буде легко знищено. Українці продовжать завдавати ударів по унікальному радару”, – пише Forbes.

Хоча загоризонтний радар не настільки точний, як звичайний, проте завдяки дальності своєї дії він невразливий для всіх видів ударної зброї, окрім найбільш далекобійної, якою володіють небагато країн.

Але Київ зміг розробити абсолютно нові види ударних безпілотників великої дальності, які проникають на територію Росії на відстань до 1000 км, завдаючи ударів по авіабазах, штабах, нафтосховищах і стратегічних підприємствах.

Видання зазначає, що поки що рано говорити про те, чи завдав наліт безпілотників шкоди “Контейнеру” і наскільки серйозної.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Удар по аеродрому в Криму: розвідка відзвітувала про купу спаленої техніки росіян

“Навіть перекидання однієї або декількох приймальних веж не вивело б радар з ладу остаточно. Якщо українці були розумними, досвідченими і удачливими під час планування і проведення рейду, вони могли націлитися на центр управління радаром, без якого вежі не приносять користі”, – зазначають у Forbes.

Forbes додає, що після двох нальотів за тиждень можна з упевненістю сказати, що українці сповнені рішучості якщо не знищити, то придушити “Контейнер”.

Зазначається, що, найімовірніше, це частина ширшої стратегії, спрямованої на те, щоб зробити повітряний простір України безпечнішим для українських військових літаків, включно з F-16, і водночас засліпити російські системи ППО від нальотів безпілотників.

Що відомо про ЗГРЛС “Контейнер”

Загоризонтна радіолокаційна станція (ЗГ РЛС; англ. Over-the-horizon radar, OTHR) – радіолокаційна станція, здатна виявляти цілі на дуже великих відстанях, зазвичай від сотень до тисяч кілометрів, за межами горизонту радіолокації – це межа дальності для звичайного радара.

Загоризонтна радіолокаційна станція “Контейнер”, що має дальність виявлення повітряних цілей до 3 тис. км і вартістю $110 млн, – єдиний російський загоризонтний радар, спрямований на захід для моніторингу європейського повітряного простору. Інші радари спрямовані на північ із російської Арктики.

17 квітня дрони-камікадзе ЗСУ вже вдруге атакували 590 окремий радіотехнічний вузол військової частини 84680 у місті Ковилкіно (Мордовія), де розташована ЗГРЛС “Контейнер”.

За словами місцевих жителів, вибухи вони чули приблизно о 9-й ранку. Також у мережі публікували відео, на яких можна побачити дим на місці РЛС “Контейнер” після влучання безпілотника.

Безпілотники ГУР вранці 17 квітня атакували авіаційний завод у російському Татарстані.

Ціллю став авіазавод ім. Горбунова у Казані, де ворог виготовляє та ремонтує бомбардувальники Ту-22М та Ту-160М. Про це “РБК-Україна” розповіли джерела в спецслужбах.

За інформацією джерел, вибухи на території авіазаводу ім. Горбунова у Казані пролунали близько 10 години ранку (за Києвом).

Read Previous

Еволюція портативної техніки: як змінилися ноутбуки Apple за роки

Read Next

“Міс Всесвіт Україна” вирушила на конкурс краси у Єгипет: фото

Most Popular