Коли краще працювати в саду та на городі в травні: місячний календар

На травень припадає значна доля робіт у саду та на городі. Цього місяця зазвичай висаджують полуницю, кукурудзу, кавуни та інші культури.

Максимально ефективно використати час у городі та саду допоможе місячний посівний календар на травень, пише Gazeta.ua

Щоб отримати великий урожай, варто врахувати, які дні у травні є найсприятливіші для садіння тих чи інших культур.

Так, найкращими днями для робіт в саду і на городі в травні 2024 року будуть: 3-4, 9-13, 17-22, 25-27, 30-31 числа. У ці дні можна садити, сапати, мульчувати, обрізати, поливати рослини та виконувати інші роботи.

Найменш сприятливими днями для садово-городніх робіт будуть: 6,8,15, 23-24, 28 травня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Допоможуть рослини: як позбутися кліщів на ділянці

Місячний посівний календар на травень 2024 року на кожен день

1-2 травня – нейтральні дні для висівання, висаджування. Краще зайнятися доглядом за культурами, а це перенести на іншу дату. Також можна прополоти або обрізати бур’яни, обприскати рослини від шкідників чи хвороб.

3-4 травня – найкращі дні для висівання редиски, моркви, редьки, буряків, висаджування пізніх сортів картоплі. Можна також посадити бобові. Розсаду можна пересаджувати на більш сприятливе місце.

5-6 травня – несприятливі дні для городніх робіт. Але можна зайнятися оранням, розпушуванням ґрунту, прополюванням бур’янів.

7 травня – день нейтральний для висівання, але за потреби можна зайнятися висаджуванням цибулевих. Можна також підготувати насіння замочити для пророщування.

8 травня – також несприятливий день. Можна поглянути на стан газону та провести скошування трави за необхідності. Не зайвим стане внесення сезонних добрив.

9-13 травня – дуже сприятливі дні для висаджування та висівання баклажанів, перцю, огірків. Можна пересадити кущі полуниці і суниці, посіяти однорічні та багаторічні квіти. Окрім того, у ці дні варто подбати і про сад, можна висаджувати плодові дерева та ягідні чагарники.

14 травня – нейтральний день для висаджування, тому краще перенести цю роботу на іншу дату. Можна зайнятися прибиранням в теплицях, провести провітрювання за теплої погоди. Огляньте рослини на наявність хвороб і шкідників.

15 травня – садовими справами краще не займатися. Це несприятливий день.

16 травня краще прибирати ділянку, можна перевірити огороджу і, за потреби, її відремонтувати. Це також вдалий день для профілактичного обробітку рослин.

17-22 травня – сприятливі дні. Можна висаджувати всі овочеві культури, суниці та полуниці. Також варто підстригти газон та прополоти бур’яни.

23-24 травня – несприятливі дні для висаджування і висівання, але можна провести обрізання садових культур та профілактичне оброблення. Вже з’являється перший урожай, який можна збирати.

25-27 травня – подбайте про регулярне і рясне поливання, особливо, якщо місяць видався посушливим.

28 травня – несприятливий день для садово-городніх робіт.

29 травня – за потреби можна пересадити чи посадити рослини, але краще зайнятися обробленням культур від шкідників та прополоти грядки.

30-31 травня сприятливі дні для підживлення і поливання культур. Можна прищепити бажані рослини, обробити парники і теплиці.

До Великодня основна частина городніх робіт уже завершена. Але все ж городники досаджують ще деякі рослини чи овочі.

Gazeta.ua розповість, що не варто садити після святкування Великодня.

Read Previous

Залужний незабаром приступить до роботи посла – Подоляк

Read Next

В МОЗ пояснили, які є види психологічного насилля і як їх уникнути

Most Popular