Удари дронів та повені впливають на нафтову промисловість РФ – ISW

Удари по російських обєктах нафтопереробки та нещодавні повені в РФ знизили щотижневу переробку нафти в Росії до 11-місячного мінімуму.

Однак, таке падіння обсягів переробки поки що не критичне для економіки агресора. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики посилаються на повідомлення агентства Bloomberg, за яким станом на середину квітня, Росія переробляла 5,22 млн барелів сирої нафти на добу, що на 10 тис. барелів менше середнього показника на початку квітня.

Із січня Росія переробляє 1,23 млн барелів сирої нафти на день на нафтопереробних заводах, по яких українські війська раніше завдали ударів безпілотниками. Це на 280 тис. барелів на день менше, ніж до початку ударів по заводах наприкінці січня 2024 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росії було по-справжньому боляче. Чому удари по російських НПЗ можуть стати найкоротшим шляхом до перемоги

За даними Bloomberg, станом на 2 квітня атаки українських безпілотників вивели з ладу 14% всіх нафтопереробних потужностей у Росії.

Аналітики також зазначають, що повінь в Оренбурзькій області призвела до виведення з ладу Орського нафтопереробного заводу. Хоча 23 квітня цей НПЗ відновив свою роботу в повному обсязі.

“Зменшення російських нафтопереробних потужностей, ймовірно, змусило Росію на початку квітня імпортувати бензин з Казахстану та Білорусі, щоб вирішити проблему дефіциту і спробувати запобігти зростанню внутрішніх цін на бензин. Хоча немає жодних ознак того, що обмеження виробництва російського бензину є суттєвим для вартості на міжнародному ринку”, – йдеться у повдіомленні.

Російські чиновники зазначають, що скорочення первинної переробки нафти у 2024 році призведе до зростання обсягів експорту російської сирої нафти, адже Росія не зможе переробляти стільки, скільки переробляє зазвичай.

“Майбутні удари українських безпілотників можуть вивести з ладу більшу частину російських нафтопереробних потужностей і спричинити критичні обмеження в російській нафтопереробці, які почнуть суттєво впливати на виробництво дистилятів у Росії. Однак українські удари з безпілотників ще не мали значного впливу на російське нафтопереробне виробництво або на внутрішні російські чи міжнародні поставки сирої нафти і дистилятів”, – зазначають аналітики ISW.

У Смоленській області Росії у ніч на 24 квітня безпілотники атакували паливо-енергетичні об’єкти. Там виникла пожежа.

Очевидці пишуть про пожежу на нафтобазі. Ступінь її пошкодження наразі невідома.

Read Previous

Аналітики прогнозують посилення ударів РФ по Україні

Read Next

24.04.2024 – кому ця дзеркальна дата принесе гроші, любов та успіх

Most Popular