Пригожин-2. Чому у Росії високопосадовців трусить від жаху

У країні-агресорці полетіли голови. Російське чиновництво лихоманить і це має прямий стосунок до України. Чому – досліджувала Gazeta.ua.

ОКАЗАЛСЯ ОН ЖИВОЙ

Днями у Росії деякі ЗМІ повідомили про смерть очільника Чечні Рамзана Кадирова. Далі, як у дитячій пісеньці: “оказался он живой”.

Однак тема загибелі Кадирова не закрита. Російські ліберальні ЗМІ продовжують писати про його нібито летальну хворобу (некроз підшлункової, отруєння, хвороба нирок). Зокрема, головред видання “Новая газета. Европа” Кирило Мартинов розповів про розслідування редакції. За його словами, дивним було відвідування очільником Чечні знаменитої Кремлівської лікарні для зустрічі з дядею, під час якої родич виглядав набагато здоровіше Кадирова.

Також привертає увагу його млявість і – підвищення Апті Алаудінова у Міністерстві оборони РФ, дуже нехарактерне для вихідця із кадирівської Чечні.

“Усе загалом говорить про те, що Кадиров. якщо і не помре у найближчому майбутньому, то навряд чи зможе виконувати свої посадові обов’язки”, – вважає Мартинов.

У відповідь Кадиров опублікував відео заняття у тренувальному залі.

ЧЕЧЕНСЬКИЙ ГАМЛЕТ

Українцям Рамзан Кадиров сумнівідомий під прізвиськом “Дон-дон”. Він – ватажок військового формування “Ахмат”.

На совісті “кадировців” більшість жорстоких масових убивств українських мирних жителів у ході широкомасштабного збройного вторгнення РФ на територію України. З 2022 року перебуває у розшуку СБУ, як особа, котра ховається від слідства.

Рамзан брав участь у бойових діях і, за власним зізнанням, вперше вбив людину у 16 років

Батько – Ахмат (саме його іменем названо військове формування. Gazeta.ua) – виступав проти федеральної влади у першій чеченській війні. Його син Рамзан брав участь у бойових діях і, за власним зізнанням, вперше вбив людину у 16 років. Причому, то був росіянин. Згодом Ахмат перейшов на бік Кремля. Це його не врятувало від вибухівки під сидінням на стадіоні у 2004 році. Ватажок Чечні загинув. Його син Рамзан вижив і в 2007 році був призначений президентом республіки.

ПОВЕРНЕННЯ ДО СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ

Схоже на середньовічну практику брати у заручники сина східного правителя, у лояльності якого султан не упевнений.

Кадирівська Чечня взагалі заповідник середньовіччя. І тут є конфлікт.

“На території одного правового простору не можуть існувати дві фази розвитку одночасно, це нонсенс. Тому рано чи пізно, але доведеться вирішувати проблему: або відокремлювати території, що повернулися в традицію, від решти Росії, або заново їх цивілізувати. І той, і інший процес довгий, важкий і конфліктний. Але залишати як є, теж не вийде”, – вважає експерт Українського інституту майбутнього Сергій Громенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії підмокла владна вертикаль

За середньовічної парадигми, син має помститися за батька. Особливо син чеченського батька, де кревна помста практикується і нині. Схоже, у Кремлі на це зважають.

НОВА ЗАГРОЗА

Нині Рамзан Кадиров є занадто самостійним. Чи не єдиний з очільників суб’єктів федерації досі зберігає свою посаду і має приватну армію (полк). Є своєрідним зв’язковим з Іраном, пише Інститут вивчення війни.

Під час так званої “СВО” діяв незалежно, хоча постійно говорив про свою відданість особисто Володимиру Путіну. Після бунту Євгенія Пригожина (ватажка приватної військової компанії “Вагнер”. Gazeta.ua) натякав на те, що може замість нього очолити “Вагнер”.

Кадиров розгорнув кампанію проти ксенофобії

Після теракту у ТЦ “Крокус” Кадиров розгорнув кампанію проти ксенофобії. Важлива деталь: осіб, яким висунули звинувачення у здійсненні теракту, першими затримали саме “кадировці”.

ВІЗИР СУЛТАНА ОБІГРАВ

Відтоді стало відчутним похолодання у ставленні Кремля до очільника Чечні, якому досі вибачалося все. Навіть скандальне силове відбиття МНС Чечні Аліхана Цакаєва, якого затримали федеральні патрульні за грубе порушення Правил дорожнього руху, погрози та побиття поліцейських. Кадиров, який називав Цакаєва братом, публічно назвав інцидент “провокацією”.

У лютому 2023 року Кадиров повідомив про отруєння свого соратника, Апті Алаудінова. Він вижив. Утім, на думку експертів Українського інституту майбутнього, цей епізод став поворотним у ставленні Кремля до незалежних від нього груп впливу (Пригожин, Гіркін, Соловйов, Кадиров тощо). Віддані особисто Кадирову бійці, маючи реальний бойовий досвід, потенційно є загрозою – бо представляють компактний регіон, у жителів якого є чимало питань до Москви. Тому отруєння Алаудінова цілком могло бути попередженням Кадирову.

Хоча і Алаудінов не такий простий, як здається. Він має бойовий досвід і нагороди, є “героєм РФ”. Останнім часом активно спілкується з громадськістю. Наприклад, місяць тому в Іркутську, де просував гуманітарну діяльність “Ахмату”.

У лютому 2024 року Алаудінов озвучив терміни завершення війни в Україні – вересень поточного року.

БІЛЬШЕ НЕ ПОТРІБНА

Кадирівська Чечня більше федеральному центру не потрібна, переконаний Кирило Матринов. Кадиров перестав бути корисним, ажде нині вся Росія занурюється у територію беззаконня, якою раніше і була Чечня.

“Алаудінов, на відміну від Кадирова, більш цивілізований, що підкріплюється його недавнім призначенням в апарат Шойгу. Думаю, мова йде про те. щоб згорнути частину елементів кадирівского правління і зробити Чечню одним із регіонів Російської Федерації”, – наголосив Мартинов.

Кремль реалізує сценарій “Пригожин-2”

“Хворобу” Кадирова прокоментував в ефірі єдиного телемарафону представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов. Чечня є дотаційним регіоном а також глибоко корупційним. Є бізнеси, у тому числі, на тимчасово окупованих територіях.

“За цю “спадщину” вже починається боротьба. І це вже впливає на безпеку режиму Путіна”, – наголосив Юсов.

У такому разі, Кремль реалізує сценарій “Пригожин-2”. Бо після завершення його заколоту були вкиди про смертельну хворобу Пригожина.

ХІД ІВАНОВИМ

Але 24 квітня за підозрою у хабарництві затримано заступника міністра оборони РФ Тімура Іванова. Чутки про перекваліфікацію справи на “держзраду” миттєво прокоментував прессекретар Путіна Дмитро Пєсков, який назвав їх “спекуляціями” та завбачливо підкреслив: Путін з Шойгу тримає зв’язок.

Виглядає як багатоходівка між “баштами” Кремля у бійці за владу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про російських шпигунів на Заході на прикладі одного скандалу

Тімур Іванов – старий кадр Шойгу ще з часів губернаторства того у Московській області (2021 рік). Замом міністра оборони призначений у 2016-му, займався господарськими питаннями. Зокрема – будівництвом. За схвалення “СВО”, з жовтня 2022 року перебуває під санкціями ЄС.

МІЛЬЯРДЕР НА КРОВІ

За даними розслідувань ЗМІ та Олексія Навального, родина замміністра “наскирдувала” нерухомості та активів на більш ніж 1 мільярд російських рублів. Тимчасово окуповані території України стали для Іванова та його клану справжнім Ельдорадо, адже запити на фінансування відбудови з федерального бюджету у декілька разів перевищували реальні потреби. Ще у 2022 році, у розпал бойових дій в Україні, колишня дружина замміністра оборони витратила на відпочинок у Франції більше 1 мільйона.

За таких обсягів “засвічених” доходів Іванов цілком може бути “гаманцем” Сергія Шойгу. Як зауважив Пєсков, міністр оборони був завчасно попереджений про затримання Іванова. Арештований на два місяці соратник Шойгу може дати покази проти свого шефа. Джерела російських ЗМІ у слідчих структурах твердять, що справа вже є багатокомпонентною. При цьому, довірена особа Іванова – Андрій Петров – зник безвісти. Як і дружина Іванова.

На думку російського адвоката Сергія Жоріна, мова йде про близьке оточення не лише Шойгу, але й інших високопосадовців та бізнесменів першої величини. Хоча прізвище Путіна не пролунало, Сергій Шойгу – давній соратник чинного російського президента.

МОСКВУ ЗАДУШАТЬ ВЛАСНІ БАШТИ

На такому тлі інший заступник Шойгу посилив медійну активність. Зокрема, заявив про “відчутний результат російських військ” наприкінці травня – на початку червня поточного року в Україні, та пообіцяв “щоденний результат”. Заяви рівня міністра оборони. Цей посадовець – Апті Алаудінов!

Можливо, на цю посаду Алаудінов і претендує. Політолог Аббас Галлямов вважає – справа проти найближчого соратника напередодні призначення нового уряду РФ означає, що шансів у Шойгу утриматися на посаді мало. На думку колишнього головреда радіостанції “Эхо Москвы” Олексія Венедіктова, Іванов конкурував із іншими претендентами-силовиками на керівництво “Вагнером”. Серед яких цілком може бути й Алаутдінов.

БУНТУ НЕ БУДЕ

Насправді ситуація може бути ще карколомнішою. У вересні 2023 року у країні-агресорці поширилися чутки про смерть самого Володимира Путіна. Факт появи таких чуток в інформаційному полі Росії є сигналом внутрішньої боротьби різних еліт за груп впливу за владу.

У статті для видання The Hill професор політології в Університеті Рутгерса в Ньюарку (США) Олександр Мотиль звертає увагу, що еліти вважають Путіна виснаженим. Тому боротьба за владу триватиме навіть якщо фізично Путін ще живий, робить висновок він. І цей прогноз справдився.

Кремль просто зніме запобіжники для “силовиків”

Утім, очікувати бунту нині не варто, вважає політичний експерт Євген Савісько. Адже триває оновлення самопроголошеним президентом Путіним своєї команди.

“Для цього потрібні підстави. Бажано – такі, щоб можна посадити за грати. Після Іванова піде Шойгу, а за ним начальник Генштабу РФ Герасимов. Адже треба когось зробити винними у програній війні”, – наголосив він.

Чи буде одним із винних Кадиров? Євген Савісько не виключає, що Кремль просто зніме запобіжники для “силовиків” на порушення кримінальних справ проти клану Кадирових. А тим є, що пригадати “Дон-дону”.

Read Previous

Росія буде намагатися зірвати Саміт миру – Зеленський

Read Next

Матері вбитого окупанта вручили футляр без ордена

Most Popular