Кремль підбурює Гагаузію на конфлікт з Молдовою

Пристрасті навколо цього автономного регіону розпалюють проросійські політики, фінансовані з Росії. Це може мати прямі наслідки для України. Подробиці розповідає Gazeta.ua.

Політична справа

У четвер, 25 квітня, голова Гагаузької республіки у складі Молдови Євгенія Гуцул заявила про нібито політичний характер кримінальної справи, порушеної проти неї. Нагадаємо, політикиню звинувачують у співучасті у фінансуванні опозиційної партії “Шор”. Заборонена політична сила фінансувалася нині засудженим за корупцію бізнесменом Іланом Шором. Правоохоронні органи Молдови мають сумніви, чи не застосовувалися у фінансовому підживленні партії “гроші Кремля”. У доставці цих коштів “чорним налом” до Гагаузії, за версію слідства, може бути причетна Євгенія Гуцул. З точки зору Гуцул, таким чином президентка Молдови Майя Санду нібито намагається її шантажувати.

Вибір курсу

Але насправді шантажує не Санду, а Москва, і не Гуцул, а офіційний Кишинів. Нині важливий період – Молдова визначається із зовнішньополітичним курсом, а восени 2024 року мають відбутися президентські вибори та референдум щодо вступу до ЄС.

Півроку тому західні аналітики розповіли про план РФ домогтися перемоги у Молдові не зброєю, як в Україні, а за допомогою так званої “м’якої сили”. Схоже, він уже реалізується повним ходом.
Цими вихідними Ілан Шор, який переховується від покарання, провів таємну зустріч у Москві з колишніми лідерами забороненої партії “Шор” та інших споріднених політсил. Вони гучно заявили про створення блоку “Перемога”. Шор оголосив, що євроінтеграційний курс Молдови є помилкою, а він буде протидіяти і спецслужби Молдови нібито готують провокації особисто проти нього. На зустрічі у Москві була і лідерка Гагаузії Євгенія Гуцул. На прес-конференції вона зазначила, що не бачить підстав для збройного конфлікту між Гагаузією і Молдовою.

Кримська парадигма

Утім, ці підстави можуть з’явитися досить швидко, бо у самій Гагаузії події розвиваються стрімко. Конфлікт між Гуцул і Санду існує: парламент Гагаузії відхилив судову реформу, але президентка Молдови наклала вето на це рішення. Внаслідок судової реформи у Гагаузії було б знищено Апеляційний суд. Офіційний Кишинів вважає, що це поклало б край самовільному керування регіоном злочинними елементами.
Натомість депутати зажадали статусу другої офіційної для російської мови. Більше того, з подачі Гуцул для гагаузів відкриваються пільгові картки “Мир” у російських банках.

Вузол на південному кордоні

Гагаузька автономія (наданню якої, до слова, сприяла Туреччина) межує з українським кордоном і нині там розігріваються проросійські настрої. Євгенія Гуцул раніше критикувала ідею референдуму про вступ до ЄС і навіть погрожувала відділитися від Молдови, якщо та приєднається до Румунії.
Є ознаки того, що Гагаузія має на меті або посилити свої позиції у складі Молдови, або вийти з неї за сценарієм Придністров’я, – вважає колишній депутат парламенту Молдови Зураб Тодуа. На його думку, вихід Шора з “підпілля” підставляє підніжку як Санду, так і опозиційним силам у самій Гагаузії, оскільки його новостворений блок поєднав тільки його ж колишні партії. Кримінальні справи проти Шора відразу роблять його політичну силу вразливою перед будь-якими діями Майї Санду. Наприклад, перед заборонами. Будь-який різкий вчинок з боку Молдови стане приводом для звинувачень Санду у політичних переслідуваннях. Тому Тодуа не відкидає реалізації сценарію “ПМР-2”.
Можливий і “Крим-2”, особливо якщо зважити на вимогу надати російській мові статусу офіційної та на демонстративно антагоністичні позиції Санду заяви, скажімо, про святкування Дня перемоги 9 травня.

Знову 2014 рік

Активізація проросійських сил у Гагаузії збіглася з останніми опитуваннями громадської думки, згідно з якими більшість громадян Молдови за вступ до Євросоюзу. У березні-квітні Євгенія Гуцул інтенсивно контактувала з росіянами, зустрічалася з Путіним та публічно критикувала проєвропейську риторику Майї Санду. Її зв’язок із Шором не був таємницею. Утім, якщо Кремль робить ставку на такі сили, проти основних фігурантів яких висунуто вагомі звинувачення, це означає, що інших варіантів просто немає, – звертає увагу гагаузький журналіст і засновник порталу Nokta Михайло Сіркелі. Тому не сподівається на політичний успіх реінкарнації Шора та його партій. Опосередковано про це свідчить такий факт “Перемога” не має кандидата на вибори президента Молдови у жовтні 2024 року. Євгенія Гуцул, яку активно “розкручують” проросійські ЗМІ, на 3 роки молодша за мінімальний вік балотування на цю посаду. З іншого боку, це, на його думку, підвищує шанси на провокацію, якщо з “м’якою силою” нічого не вийде.
Загалом, за деякими даними, на політичні цілі з Москви Гуцул та інші учасники заходу привезли близько 1 мільйона доларів США. Якщо Санду не вдасться перешкодити цим планам, у Молдові буде відтворено ситуацію внутрішньополітичного протистояння, яку переживала Україна як Революцію Гідності. Причому, теж через євроінтеграцію. Але чи зважиться РФ на відкриту збройну агресію? За деякими джерелами, країна-агресорка нарощує свою військову присутність у ПМР та поки що політичну – у Гагаузії.
Якщо буде реалізовано радикальний сценарій, Україна, як мінімум, отримає на кордоні ще одне джерело напруги та буде вимушена посилити кількість бійців Державної прикордонної служби. Збройний або політичний конфлікт у Гагаузії або у Молдові може стати джерелом провокацій на території самої України.

Read Previous

Увага! РФ анонсувала удари по лікарнях КИЄВА. У столиці негайно ВІДРЕАГУВАЛИ

Read Next

США анонсували виділення Україні ще одного пакету допомоги на $1 млрд: що туди входить

Most Popular