У Москві заговорили про “захист своїх громадян” за кордоном

Російська Федерація нібито не має наміру розгортати нову військову операцію проти України. Натомість країна-агресор не відкидає застосування збройних сил за кордоном для “захисту своїх громадян” у разі нападу на них.

Про це заявив віцеспікер ради федерації РФ Костянтин Косачов, пише Интерфакс.

За словами чиновника, немає жодного сенсу в тому, щоб проводити “якусь ініціативну військову операцію проти України”.

“Росія ніколи ні на кого не нападала першою. Думаю, що і надалі цього не станеться”, – стверджує представник країни-агресора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутат Держдуми РФ закликав бомбити Україну в новорічну ніч

Водночас зазначив, як нагнітається ситуація навколо Донбасу, “як Україну підштовхують до того, щоб спробувати розв’язувати проблеми Південного сходу воєнним шляхом”.

“Після того, як сталася трагедія Цхінвала, у листопаді 2009 року в Росії внесли серйозні поправки в чинний федеральний закон “Про оборону”. Стаття цього закону дає можливість оперативно використовувати збройні сили РФ за кордоном”, – зазначив Косачов.

Додав, що однією з підстав, за якими ЗС РФ можуть оперативно використовуватися за кордоном, є “захист громадян Росії за межами її території в разі збройного нападу на них”.

За останні кілька місяців пролунало багато заяв, свідчень і прогнозів про можливий повномасштабний наступ Росії на Україну й нарощення військової присутності біля українських рубежів. Їх виголошували як українські посадовці, так і Західні. Багато публікацій з’являлося в ЗМІ. Водночас достеменно невідомо, чи зросла кількість російського угруповання на кордоні в порівнянні з весняними показниками.

Станом на 22 грудня біля кордонів України на відстані 200 км перебувають 122 тис. російських військових. На відстані 400 км – понад 143 тис., заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

Станом на 23 грудня біля кордону України налічують приблизно 52 батальйонно-тактичні групи збройних сил РФ. Вони рухаються вздовж державного кордону України. Але увквітні цього року їх було 62, заявив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

Read Previous

З України вигнали злодія із санкційного списку РНБО

Read Next

На вакцинну тисячу українці найбільше купували книжки. Що читає країна?

Most Popular