МЗС призупиняє надання консульських послуг для військовозобов’язаних укранців за кордоном: роз’яснення

Для військовозобов’язаних чоловіків за кордоном, які не уточнили свої військово-облікові дані, призупиняється надання консульських послуг.

Консульства тимчасово не приймають заяви від цієї категорії громадян для того, щоби підготуватися до роботи в умовах нового законодавства, йдеться в роз’ясненні, яке опублікувало Міністерство закордонних справ України.

“Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані відповідно до вимог законодавства, матимуть можливість подати заяви на отримання консульських послуг, отримати свій слот в електронній черзі та попасти на прийом до консульства”, зазначили у роз’ясненні.

МЗС визначає й узгоджує механізм оновлення та перевірки військово-облікових даних для чоловіків призовного віку.

“Щойно ця міжвідомча робота буде завершена, дипломатичні установи та МЗС оприлюднять додаткові докладні роз’яснення”, – зазначають у відомстві.

Це рішення також не стосується надання екстреної консульської допомоги громадянам України в разі надзвичайних ситуацій (ДТП, затримання, стихійні лиха тощо) – у таких випадках консульська допомога надаватиметься усім у повному обсязі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТЦК: після уточнення даних військовозобов’язані повинні пройти військово-лікарську комісію

МЗС не визнає, що рішення є незаконним, тому що на той час закон про мобілізацію ще не набрав чинності.

“Йдеться не про припинення надання послуг як таких, а лише про тимчасове призупинення прийому нових заяв на отримання консульських послуг. Таке рішення було вимушеним, оскільки строк їхнього розгляду може перевищувати термін вступу в дію нового законодавства”, – йдеться в поясненні.

Мета – забезпечити ефективне та організоване надання послуг усім категоріям громадян в умовах змін в законодавчій базі.

Усі заяви на отримання консульських послуг, подані до 23 квітня 2024 року у закордонних установах, “розглядаються та опрацьовуються консульськими установами в повному обсязі, у тому числі подані до цієї дати заяви на оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон”.

У відомстві також повідомили, що готують модернізацію надання консульських послуг для громадян України, який загалом спростить доступ усіх категорій громадян до консульського обслуговування, скоротить час процедур і дозволить вирішити низку проблем, пов’язаних із підвищеним попитом внаслідок збільшення кількості українців за кордоном з 2022 року.

Примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку до країни, яка воює, не буде, заявила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

24 квітня Кабінет міністрів заборонив видавати паспорт громадянина України чи закордонний паспорт чоловікам за кордоном віком від 18 до 60 років.

Ці документи дозволили отримувати лише у територіальному органі чи територіальному підрозділі міграційної служби, йдеться у постанові Уряду.

Read Previous

Боявся ядерної війни – німецький офіцер шпигував для Росії

Read Next

Це можливо – Остін висловився про переговори між Росією та Україною

Most Popular