Науковці створили вакцину проти різних видів коронавірусу

Науковці з Кембриджського й Оксфордського університетів та Каліфорнійського технологічного інституту створили вакцину проти різних видів коронавірусу, зокрема й тих, про які досі невідомо.

Вакцину випробували на мишах. Про це повідомили The Guardian.

Вакцину виготовили шляхом приєднання нешкідливих білків різних коронавірусів до крихітних наночастинок, які вводять в організм, щоб підготувати його захисні засоби до боротьби з вірусами.

Ця вакцина “навчає” імунну систему розпізнавати та атакувати білки, спільні для багатьох типів коронавірусу.

“Ми показали, що відносно проста вакцина все ще може забезпечити реакцію на різні віруси. Ми на крок ближче до нашої мети – створити протидію ще до початку пандемії”, – сказав аспірант Кембриджського університету Рорі Гіллз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які щеплення слід оновити у дорослому віці – інфографіка

Випробування на мишах показали, що вакцина викликає імунну реакцію навіть на ті коронавіруси, білки яких не були додані до наночастинок вакцини. Йдеться про Sars-Cov-1 – збудник, який спричинив спалах пневмонії у 2003 році.

“Якщо коронавірус чи інший патогенний організм потраплятиме у тіло людини, у нас можуть бути вже готові запаси вакцини і чітко розроблений план їхнього виробництва”, – сказав Гіллз.

За словами вчених, вакцини розробляють і готують до виробництва ще до появи потенційно небезпечного віруса, щоб бути готовими до пандемії.

“Світ пережив пандемію COVID-19 з великою кількістю смертей. Нам треба з’ясувати, що ми можемо покращити у майбутньому. Початок створення вакцини заздалегідь – потужний компонент цього”, – сказав один із авторів дослідження професор Марк Ховарт.

У травні минулого року Всесвітня організація охорони здоров’я скасувала статус пандемії коронавірусної хвороби Covid-19. ВООЗ повідомила про щонайменше 20 мільйонів смертей. Covid-19 вперше виявили у людини в грудні 2019 року в місті Ухань, Китай. Хвороба почалася як спалах, що розвинувся у пандемію. Причиною хвороби став коронавірус SARS-CoV-2.

Міністерство охорони здоров’я України пояснило, кому слід робити додаткове бустерне щеплення від коронавірусу.

Read Previous

Сі Цзіньпін підтримує мирну конференцію, яка буде визнана РФ і Україною

Read Next

Смужки тканини замість білизни: 10 відвертих фото українок цього “хтивого понеділка”

Most Popular