Право на сповідування релігії під час мобілізації може бути обмеженим – Верховний суд

Право сповідувати свою релігію або переконання в аспекті можливості відмови від військової служби не є абсолютним і може бути обмежене.

Про це повідомив Верховний суд.

Кримінальний касаційний суд Верховного суду визнав громадянина винуватим у тому, що він, бувши обмежено придатним військовозобов’язаним, під час загальної мобілізації ухилився від призову на військову службу.

У липні 2022 року, після того, як фігуранта повідомили про обов’язок з’явитися на призовну дільницю, він відмовився від отримання повістки. Мотивував це тим, що військова служба суперечить його релігійним переконанням. На призовну дільницю особа не прибула.

У суді сказали, що в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України, коли під загрозу поставлено життя, здоров’я, безпеку інших громадян і саме існування держави, є нагальна потреба у належному комплектуванні Збройних сил України для відсічі агресії і високі ризики недобросовісної поведінки осіб, які підлягають призову.

За таких особливих умов потрібна об’єктивна перевірка тверджень людини про несумісність її релігійних переконань з військовою службою і підтвердження доказами таких переконань, сказали у Верховному суді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захист України на першому місці – ЗСУ відповіли футбольному клубу, гравця якого “забрали прямо з вокзалу”

У вказаній справі Верховний суд узяв до уваги, що засуджений не належить до жодних релігійних організацій і проходив строкову службу у збройних силах, у тому числі впродовж п’яти місяців після формування в нього, з його слів, заявлених релігійних переконань.

За таких обставин колегія суддів погодилася з висновками судів першої та апеляційної інстанцій про те, що засуджений не довів наявності у нього глибокого і непереборного конфлікту між зазначеними переконаннями і військовим обов’язком, повідомили.

“Суд визнав правильною кримінально-правову кваліфікацію дій особи як ухилення від призову за мобілізацією за ст. 336 КК України”, – сказали.

Сьогодні Верховна Рада затвердила укази президента про продовження дії воєнного стану і загальної мобілізації.

Read Previous

Мобілізований коригував російські обстріли – як його покарали

Read Next

Укренерго обмежив постачання електрики бізнесу і звернувся до українців

Most Popular