Жорстокий злочин Росії: АР провело розслідування вбивства українських полонених в Оленівці

Слідчі, родини загиблих під час теракту в Оленівці у липні 2022 року, а також ті, хто вижив, вважають, що всі докази вказують на провину РФ у цій трагедії.

Зі 193 українців, які перебували в казармах в Оленівці тоді, додому повернулися менше двох десятків. Понад 50 людей загинули в ніч проти 29 липня 2022 року. Про це пише Associated Press.

Видання зазначає, що вранці 27 липня 2022 року російські охоронці оточили групу ув’язнених і відвели їх до промислової частини колонії, подалі від п’яти інших бараків для військовополонених. Їх привели до будівлі зі шлакоблоків із дахом із бляхи. Там було 100 ліжок без матраців, також наспіх вирита яма-туалет.

Зазначають також, що того дня охоронці вирили для себе окопи. А наступного дня вони перенесли пост охорони й вдягнули бронежилети та каски, чого не робили раніше. Вночі проти 29 липня прогримів вибух, після чого вогонь охопив будівлю.

Ті, хто вижив, розповідають, що наступного дня їх ізолювали від інших військовополонених. Внутрішній аналіз ООН показав, що адміністрація не хотіла дати тим, хто вижив, розповісти іншим полоненим про те, що сталося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни стратили понад сотню українців у полоні – прокуратура

Згідно з аналізом ООН, інших українських полонених відправили до розбомблених бараків і наказали винести уламки та тіла, що залишилися. Через дві години цю групу відправили в сусідній ангар. Деякі бачили, як чоловіки в камуфляжі приносили ящики з боєприпасами до місця вибуху і клали фрагменти HIMARS на синій лавці неподалік.

Незабаром прибули російські офіційні особи в супроводі російських журналістів, чиї фотографії покручених, обвуглених двоярусних ліжок, фрагментів HIMARS і тіл, розкладених на сонці, розлетілися по всьому світу.

Українці в сусідньому ангарі розповіли, що після того, як усі розійшлися, чоловіки в камуфляжі повернули все в коробки та поїхали.

Видання нагадує, що генеральний секретар ООН оголосив, що проведе власне розслідування. Але переговори про доступ до об’єкта були довгими і в кінцевому підсумку безрезультатними. Тому місію розформували 5 січня 2023 року.

Водночас окрема Моніторингова місія з прав людини в Україні, яка базувалася в країні з моменту першого вторгнення Росії в Україну у 2014 році, не стала чекати. Команда проаналізувала свідчення на російському телебаченні 16 тих, хто вижив, доставлених до лікарні, вивчила публічні зображення з місця події та проаналізувала 20 заяв російських чиновників, які відвідали в’язницю.

“Їхній висновок: Росія спланувала та здійснила атаку. Деякі з цих доказів були включені по частинах в більш широкі доповіді ООН про війну. Один з них врешті дійшов висновку, що атака велася зі сходу на захід. Російська територія розташована на схід від окупованого Донецька. Але ООН не стала публічно звинувачувати Росію”, – йдеться у публікації.

Вибух у таборі для військовополонених в Оленівці 29 липня 2022 року був спричинений застосуванням реактивного термобаричного гранатомета. Це встановило Головне слідче управління СБУ.

Під час досудового розслідування провели комплексну експертизу слідів, зброї та обставини її використання.

Read Previous

Літня магія кімнатних рослин

Read Next

Мирні плани і дозвіл бити вглиб Росії – краще, ніж самі лишень мирні плани

Most Popular