Коломойський – не на порядку денному: про що Блінкен говоритиме із Зеленським

Візит в Україну державного секретаря Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкена свідчить, що є реальна загроза масштабного вторгнення РФ.

Про це Gazeta.ua сказав політолог Михайло Басараб.

“Візити в Україну представників американських спецслужб, сенаторів, а тепер і держсекретаря, надання британцями протитанкових озброєнь, уся ця активізація свідчить – загроза масштабнішої війни між Україною та Росією не є вигадкою. Такий сценарій є високоймовірним, а американці й британці мають відповідні розвіддані”, – каже експерт.

По-друге, такі візити показують, хто реальний союзник України.

“Прикро, що американці й британці досі не є учасниками переговорного процесу щодо так званого мирного врегулювання з Москвою. Натомість у “нормандському форматі” є лише Франція і Німеччина, які й близько не готові до такої допомоги, яку вже надають Америка й Велика Британія”, – каже політолог.

У спілкуванні з українським керівництвом порядок денний США є незмінним.

“Звісно, стоять питання і завершення судової реформи, і справжня боротьба з олігархами, а не вибіркова, якою займається Зеленський, і окремо питання Коломойського. Але, напевно, не з цими питаннями Блінкен і сенатори, прилітають в Україну зараз. Ці питання зараз – другорядні.

Американці в момент можливого масштабнішого вторгнення РФ не починатимуть дебати про теми, місце яким трохи в інший час. Не цими днями точно. Не буде шантажу, мовляв, робіть те й те, бо підтримку не надамо.

Зараз критичний момент не тільки для України, а загалом для світового порядку. Фактично йдеться про велику континентальну війну, яка матиме наслідки для всієї планети”, – говорить Михайло Басараб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вижити під час масованого нападу ворога. Найцікавіше в журналі “Країна

Мовою ультиматумів США зараз говорять із Москвою.

“Говорять, що чекатиме на росіян у разі подальшого свавілля. Повідомляють керівництву РФ про наслідки у випадку неадекватних дій. Росія критично залежить від США й Заходу загалом.

У руках Заходу – ключ від майбутнього Росії. Ідеться про технології, фінанси, військово-промисловий комплекс, експорт газу й нафти. Найбільшими покупцями російський вуглеводнів є держави Європи, НАТО. Аж до особистих статків, грошей, маєтків, бізнесу, російських клептократів. РФ значно більше залежить від Заходу, аніж навпаки”, – пояснює експерт.

Кремль тим часом поширює пропаганду, що на Україну ніхто не чекає в НАТО.

“Хочуть переконати українців, що Україна на цій планеті – сама, ніхто нам допомагати не буде і треба дружити тільки з Росією. Ще комуністи, про яких ми, дякувати Богу, забули про як партію, у 1990-х говорили: альтернативи дружбі з Москвою немає. Відтоді Кремль нічого нового не вигадав і далі пропагує те саме”, – зауважив політолог.

Українці мають чітко розуміти – де друзі, а де вороги.

“Дії Росії завдають нам шкоди. Захід допомагає. Хотілося б, щоб підтримка була більшою і виразнішою, але ж очевидно, звідки надходить шкода, а звідки допомога.

Тому маємо чітко розуміти – де наші друзі, а де вороги. У нас немає іншої альтернативи, як зміцнювати союзницькі відносини із західними країнами й розглядати Росію як ворожу державу”, – резюмує Михайло Басараб.

Ентоні Блінкен прибув до Києва уранці 19 січня. Перед цим говорив телефоном із Кремлем.

Минулого тижня Україну відвідував директор ЦРУ Білл Бернс, повідомляли американські ЗМІ.

Read Previous

Дію COVID-сертифікатів зменшено до 270 днів

Read Next

Дослідники назвали дитяче слово 2021 року

Most Popular